Fókusz

„Egy egészen más világ lesz, egy túlvilági élmény” – Suhajda Szilárd az Everestet sosem adta fel

Dörmer CsabaDörmer CsabaHubai AntalHubai Antal

2023. május 26. 20:19

Suhajda Szilárd és Klein Dávid 2017-ben próbálta megvalósítani minden magashegyi hegymászó álmát: meghódítani a Mount Everestet. A Fókusz stábja is ott volt 5344 méteren, az alaptáborban, végül Szilárd egy nap után kénytelen volt lejönni a kettes táborból, Dávid pedig a rendkívül erős szél miatt hagyta abba a csúcstámadást. A Fókusz riportjában felidézzük, mi minden vezetett odáig, hogy Szilárd újra megpróbálja meghódítani az Everestet. 

Május 24-én, délelőtt 10 óra előtt pár perccel beszélt utoljára férjével Timi, Suhajda Szilárd felesége, aki egyben az expedíció sajtósa is. Az indulás után azt mondta, férje sohasem volt ilyen jó állapotban, mint most. Úgy látta, Szilárd fizikai felkészültségén semmi nem múlhat, a rajta kívül álló tényezőkkel, kőhullással, lavinával majd nem tud mit kezdeni, de megteszi a lehető legtöbbet.

Szilárd arra készült, hogy első magyarként oxigénpalack és kísérő nélkül feljut a Mount Everestre. Az egyik akklimatizációs kör alkalmával a sátrában mondta kamerába gondolatait. 

Vállalni kell a bizonytalanságot, hiszen amikor az ember maga mögött hagyja azt a bizonyos pici sátrat ott a négyes táborban, akkor szó szerint bele kell veszni a bizonytalanságba. 

Bár jártam már hasonló magasságban, de a K2-höz képest az Everest magassága egy egészen más dimenziót jelent, nem lehet tudni, hogy mi fog odafent történni” – mondta néhány napja.

Az Everestet sosem adta fel – Suhajda Szilárd arcára volt írva az elkeseredettség, amikor 2017-ben egy nap után kénytelen volt lejönni a kettes alaptáborból
Fotó: RTL Fókusz

A kezdetek

Szilárd Békéscsabán született, de már gyerekként szerette a természetet járni. Iskolai vándortáborokban ismerkedett meg a magyar hegyekkel. Az érettségi után Esztergomban kezdett intenzíven túrázni. Kezdetben a Kárpátok és Alpok csúcsait mászta, majd jöhetett a Himalája.

2014-ben Varga Csaba nagyváradi hegymászóval oxigénpalack használata nélkül másztak fel a világ tizenkettedik legmagasabb csúcsára, a Broad Peakre. Szilárd előtte már 2012-ben próbálkozott Pakisztánban a 8080 méter magas Gasherbrum I-gyel.

Hogy ezt megtehesse, felmondta angoltanári állását és kiment Angliába dolgozni, hogy két év alatt összegyűjtse a pénzt az expedícióra. 

Amikor az nem sikerült, újabb két évig gyűjtött, ekkor jött a Broad Peak. Nagyon hálás volt akkor is családjának és barátainak, hogy hittek benne és segítettek neki elérni ezt az álmát.

Az Everestet sosem adta fel – Suhajda Szilárd arcára volt írva az elkeseredettség, amikor 2017-ben egy nap után kénytelen volt lejönni a kettes alaptáborból
Fotó: RTL Fókusz

2017-ben Klein Dáviddal próbálták meghódítani a Mount Everestet

2017-ben Klein Dáviddal próbálták megvalósítani minden magashegyi hegymászó álmát: meghódítani az Everestet. „Egy egészen más világ lesz, egy túlvilági élmény” – mondta akkor Suhajda Szilárd.

A Fókusz stábja ott volt velük az Everest alaptáborában 5344 méteren, együtt vártuk a megfelelő időjárási ablakot és az indulást. Szilárd indulás előtt arról beszélt, szerencsésnek érzi magát, hogy boldogan indulhatott el a csúcstámadásra.

Úgy indulhattam el ide az Everestre, hogy szerelmes, boldog ember vagyok. Hálás vagyok, és azt gondolom, hogy ez a legtöbb, amit kaphatok egy ilyen útra. Most is így érzem, így fogok elindulni fölfelé, és így szeretnék visszatérni is.

Egy nap után azonban kénytelen volt lejönni a kettes táborból. Arcára volt írva az elkeseredettség. 

Zaklatottan idézte fel a benne kavargó érzéseket: „Olyan érdekes, hogy amikor valaki elkezd neked arról beszélni, hogy fő a biztonság, meg az egészség, és a hegy meg úgyis itt lesz, megvár. Ezek ilyen elcsépelt dolgok, amiket valószínűleg mi is mondunk egymásnak hegymászókörökben, de azért amikor a családról elkezdenek fent beszélni, meg a szerelmedről, meg az életről, akkor valahogy ilyen körülmények közt, ilyen állapotban mégis egész máshogy érint, és nagyon felkavar.”

Dávid végül a rendkívül erős szél miatt volt kénytelen abbahagyni a csúcstámadást.

Szilárd gyermeke születése miatt kis szünetet tartott, de aztán újult erővel vetette bele magát a mászásba. 

2019-ben első magyarként, oxigén és segítség nélkül mászta meg a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a K2-t, majd 2022 májusában ugyanígy meghódította a 8516 méter magas Lhocét.

Az Everestet azonban sosem adta fel. Mostani expedíciójának indulása előtt egy nappal, március 22-én a Fókusznak úgy fogalmazott: 

Ha már ennyi munkát beleteszek, ennyi energiát fektetek ebbe az egészbe, erről szól az életem, és ennyi időt elveszek lényegében a családomtól és a közös időből, akkor igenis számít, hogy végül sikerül vagy nem sikerül.

#Fókusz#Videó#Sport#suhajda szilárd#mount everest#hegymászó#klein dávid#varga csaba#hegymászás

Címlapról ajánljuk