Fókusz

„Egy idő után már nem láttam, hogy mennyire vastag” – Geronazzo Mária szájáról vallott

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2023. május 24. 20:40

Volt idő, amikor Geronazzo Mária hatalmas szája mindent eltakart, nem telt el úgy hét, hogy valahol, műsorban, újságban, fotón ne láttuk volna. Persze, hogy témát adott nőknek , férfiaknak, és ahogy telt az idő, valahogy megszokottá váltak az övéinél kisebb, de mégiscsak feltöltött ajkak. Mária azt mondja, ő saját műalkotásaként tekintett a testére, amit külső beavatkozásokkal lehet faragni. A plasztikai sebészek egyre több hasonlóan gondolkodó tizenévessel találkoznak. Pedig sporttal, rendszeres testmozgással, jó dolgokon gondolkodással is alakíthatjuk testünket.

Az a probléma, hogy az ember egyszer elkezdi, és egy idő után már nem láttam, hogy mennyire vastag

– mondja Geronazzo Mária, akinek arcát már három évtizede a szája mérete határozza meg. 2008-ban robbant be a köztudatba hatalmasra töltött ajkaival, híre pedig nem csak Magyarországon söpört végig.

Mindig vártam egy hónapot, megnéztem, utána eldöntöttem, hogy na még egy kicsit, na még egy kicsit, és aztán ekkora lett.

De nem csak Mária érezte úgy, hogy külsejét szikével változtatná meg. A ValóVilág 9. szériájának játékosa, Vivi a 18. szülinapjára szájfeltöltéssel lepte meg magát, és nem a szája volt az egyetlen, amit megcsináltatott magán.

Érdek nélkül tetszik

A szépség fogalmát sokan próbálták már meghatározni, ám ez szinte lehetetlen, hiszen a történelemben a megítélése folyton változott. A helyzet akkor sem könnyebb, amikor az arc szépségét szeretnénk definiálni, igaz, kanadai tudósok már megpróbálták kiszámolni a szép arc arányait. 

Ennek alapján azok a nők a legszebbek, akiknél a szem és a száj közötti távolság az arc hosszának 36 százaléka, míg a szemek közti távolság az arc szélességének 46 százaléka.

Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy a kerekre nyílt, nagy szemek, a pisze orr és a telt ajkak a szép női arc alapjai, bármelyik kort is nézzük. Az ötvenes évek dús ajkú nőideáljai – Marilyn Monroe vagy éppen Audrey Hepburn – már ekkortájt rúzsvásárlásra ösztönözték a nőket, a telt ajkak iránti vágy mindig is ott motoszkált a legtöbb nő fejében. Ekkor még színezett rúzsokkal, a hatvanas évektől kezdve pedig már plasztikai beavatkozásokkal is elérhették a kívánt hatást.

Dr. Haleh Bakshandeh, Amerikában élő bőrgyógyász szerint a szépségtrendek általában igazodnak az aktuális popkultúrához és a divathoz. Kim Kardashian tette népszerűvé a telt ajkakat és arcot, valamint a dúsabb szemöldököt. 10 éve még a finomabb, természetesebb megjelenés volt a jellemző.

Jön a természetesebb trend

Nem csak Geronazzo Mária, hanem például Kelemen Anna, VV Szandika és Veronika, de még Kustánczi Lia is dús ajkakkal büszkélkedhet – némi segítséggel, persze. VV Veronika szerint amíg természetes hatásúak a szépészeti beavatkozások, addig nincsen velük semmi baj.

Ha valaki átesik a ló másik oldalára, és akkor már látványosan mű, azt én sem tartom jónak.

A szakemberek szerint egyre korábban kezdik a nők a plasztikázást, sokan már 18 évesen túl vannak egy-egy beavatkozáson. A pszichológus szerint a túlzásba vitt plasztikáztatás hátterében a testképzavar áll. Szajli Claudia pszichológus azt mondja, a műtét után a testtel való elégedettség tud javulni, de a szorongásos tünetek vagy a depresszió tünetei nem.

Akárhány műtéten esett túl, nem azt a hatást éri el, és a testképzavarban szenvedő gyakorlatilag sosem lesz elégedett.

Az elmúlt éveket uraló szépészeti beavatkozásokat 2023-ban leginkább a „vissza a természeteshez” váltja fel. Egy új szépségtrend kerül a középpontba, ami az öngondoskodásról és a jó közérzetről szól. Trokán Nóra, az RTL-en nemsokára induló Voice egyik coacha egy TikTok-videóban hívta fel a figyelmet az eltúlzott plasztikai beavatkozásokra.

A szépségideál koronként és kultúránként más és más volt. Az azonban állandó, hogy a legtöbb nő mindig mindent megtett azért, hogy megfeleljen az éppen aktuális trendeknek.

#Fókusz#Videó#Bulvár#geronazzo mária#vv vivi#kustánczi lia

Címlapról ajánljuk