Fókusz

Még az orvosi köpeny alatt is látszik, hogy kockás hasa van – a testépítés a szenvedélye a győri szájsebész doktornőnek

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. május 19. 20:24

Nem csak a műtőben dolgozik keményen és állja meg a helyét dr. Kincs Petra győri szájsebész. Amatőr testépítőként rövid idő alatt, a világ legjobbjai közé tudott bekerülni. A Fókuszban most arról mesél, hogyan lehet a kórházi munka, ügyelet és magánrendelések mellett nemcsak edzeni, hanem a nemzetközi sikerekre is hajtani egyszerre.

Kincs Petra doktornő jelenleg amatőr versenysportolónak számít, és úgynevezett naturál kategóriában indul a versenyeken. Egyik edzője, Csonka Eszter négyszeres testépítő, kétszeres fitneszvilágbajnok elmagyarázta, ez a testépítési vonal a tisztaságról szól,

nincsenek úgynevezett kémiai ajzószerek, amikkel a testet még nagyobbá lehet növelni.

Az edző szerint ahogy a nevében is benne van, természetes módon igyekeznek felkészülni a versenyekre.

A sportoló szerint persze genetikai adottságtól függ, hogy kinek javasolják vagy kinek nem javasolják a versenyszintű testépítést.

A világbajnok testépítő például 23 éve sportol és már több mint tíz év edzésmunka után kezdett el versenyezni. Azonban Petra ebből a szempontból egy kicsit szerencsésebb, mert sokkal hamarabb került a mélyvízbe.

A doktornőnek nemcsak a súlyok emelése, hanem az olykor szigorú étrend sem okoz komolyabb nehézséget. Úgy gondolja,

ha az egészségügyben dolgozik valaki, az orvoslással együtt eleve egy egészségesebb szemlélete lehet az embereknek.

Gyógyítás a sok edzés mellett?

A doktornőnek a kórházi munka mellett a magánrendelései is fix délutánokat vesznek el a szabadidejéből, illetve a kórházi ügyelet miatt csak esténként jut el edzeni.

A folyton pörgő doktornő bírja a tempót, gyógyítja a beteg fogakat, a kórház büféjében pedig néha még egy kis rögtönzött zongora előadásra is jut energiája. A munkája mellett a sport lett a másik szenvedélye.  

Petra tavaly a firenzei világbajnokságon bronzérmes lett, és kijutott a Las Vegas-i testépítő olimpiára is, ahol 39 ország versenyzői mérték össze tudásukat, vagyis izmaikat. Két ezüst- és egy bronzérmet nyert, és egy kis lépésre volt attól, hogy megszerezze a profi ligába való belépőkártyáját. Idén újra megpróbálja, és a testépítők legrangosabb versenyéig, a mr olimpiáig meg sem áll. 

#Fókusz#Videó#testépítés#testépítő#szájsebész#olimpia#Életmód

Címlapról ajánljuk