Fókusz

Ne fussunk el előle, és ne szelfizzünk vele – életmentő kisokos, ha összefutnánk Mihállyal, a bükki medvével

Kilyén TamásKilyén Tamás

2023. május 17. 19:45

Mihály lett a becsületes neve annak a medvének, amelyik egy éve, tavaly májusban költözött hozzánk, a bükki erdőkbe. Úgy látszik, hogy magányosan is jól érzi magát. Bundájából itt-ott hagy maga után szőrcsomókat és a videófelvételekből is lehet következteni szokásos útvonalaira. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán nevezték el, és onnan üzenik mindenkinek, hogy bár Misi medve jámbor lélek, senki ne akarja lefotózni, pláne szelfizni vele.  

Most először mutatta meg magát a kamerának Mihály, a bükki medve. A ragadozó az elmúlt hetekben többször feltűnt Észak-Magyarország erdeiben és láthatóan nagyon jól érzi magát nálunk.

Valószínűleg Szlovákiából jött át hozzánk a 2-3 éves, termetes ragadozó.

A maci tavaly május óta már biztosan Magyarországon tartózkodik és szőrméjének jellegzetes foltjairól azonosították a vadcsapdás videófelvételekből. És ha már állandó lakója lett a bükki erdőnek, akkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál el is nevezték és így lett: Mihály.

 

Látták már Bükkalján egy etető mellett, készültek róla fotók Lucfalván, valamint Kánó közelében is. A helyiek és a környéken túrázók viszont még nem észlelték a medve jelenlétét. 

Misi medve egyedül járja az erdőt és minden bizonnyal a telet is nálunk töltötte ugyanis több havas felvételen feltűnt, amikor éppen nem téli álmot aludt. Hiába vándorol folyamatosan viszonylag nagy területen, károkat még a közeli gazdaságoknak sem okozott. 

Hiába tűnhet jámbornak, azért ne akarjunk összefutni vele az erdőben. Horváth László,  a Veresegyházi Medveotthon vezető vadgondozója azt mondta, a medve nem egy cuki állat.

Kiemelten veszélyes állatok. Ámbár a jó hír az, hogy nem feltétlen akarnak velünk közvetlen konfliktusba kerülni. Hiszen mind a medve mint a farkas alapvetően emberkerülő faj és nem is akarnak a társaságunkba lenni. Sokkal jobbak az érzékszerveink mint a mieink, sokkal hamarabb észlelik a mi ott létünket, és nem is akarnak velünk találkozni 

– mondta a szakember, aki azt is elmondta, mit tegyünk, és mit ne, ha véletlenül összefutnánk vele.

Semmiképpen ne ingereljük az állatot semmilyen módon, ne akarjunk róla fényképet készíteni, ne akarjunk vele szelfizni, ezek nagyon népszerű dolgok mostanában, de  ezek nagyon veszélyes dolgok 

– hangsúlyozta.

Ha mégis szembe találkoznánk egy medvével, semmiféleképpen ne fussunk el előle, mert onnantól fogva zsákmányként tekint ránk. 

 

#Fókusz#Videó#állat#rtl#medve#barnamedve#bükk#szelfi

Címlapról ajánljuk