Fókusz

„Az utolsó lélegzetéig azt gondoltam, hogy meg fog gyógyulni” – 80 éves lenne Kóbor János

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. május 17. 20:26

Nagyon nehéz másfél év van Kóbor Zsóka és Léna mögött. Az Omega legendás frontemberének hiánya még mindig fájó családjának és egykori zenésztársainak is, de Kóbor János özvegye is lánya ma már túl van a „túlélés” időszakán, és reményteljesen tekintenek a jövőbe. A család elsődleges feladatának most azt tartja, hogy ápolják Kóbor János emlékét. A zenész május 17-én lenne 80 éves.

Másfél évvel Kóbor János halála után már képesek beszélni a történtekről, de özvegyének, Zsókának és kislányának, Lénának néha még mindig elcsuklik a hangja, amikor felidézik az elmúlt időszakot. A legendás zenész május 17-én lenne 80 éves.

Tényleg az utolsó percekig úgy gondoltam, hogy ő majd meggyógyul és haza fog jönni hozzánk 

– mondta Léna, aki a kórházban egyszer sem tudta meglátogatni édesapját. Azt, hogy meghalt, onnan tudta meg, hogy édesanyja a tanítás vége előtt elment érte az iskolába. Léna akkor már érezte, hogy valami baj történt.

Egy nagyon nehéz másfél éven vagyunk túl. És ezt csak az tudja, aki ezen már egyszer átment. Ezt a másfél évet, amin túl vagyunk, ezt meg kellett, hogy éljük. Tehát, ha jönni kellett a könnyeknek, akkor hagytuk, hogy jöjjenek a könnyek, mert egyébként eltolódik ez az egész és lehet, hogy két év múlva, öt év múlva, tíz év múlva is még ezzel küzdünk 

– elevenítette fel az elmúlt időszakot Kóbor Zsóka. 

„Az utolsó lélegzetéig azt gondoltam, hogy meg fog gyógyulni” – ma lenne 80 éves Kóbor János
Nehéz másfél éven van túl Kóbor János özvegye és lánya.

Az Omega együttes frontembere 2021 decemberében, koronavírus-fertőzés következtében veszítette életét. 78 éves volt. Zsóka külön engedéllyel mindennap látogatta őt a kórházban és az utolsó perceiben is mellette volt.

„Reménnyel teli volt ez az időszak. Én azt gondoltam az utolsó pillanatig, az utolsó lélegzetéig azt gondoltam, hogy ő meg fog gyógyulni. Mert ő egy olyan makkegészséges ember volt, hogy soha semmi problémája nem volt az egészségével. Tehát úgy érezte mindenki, ő is, mi is, hogy ő örök életű lesz. Azt gondolta, hogy ő nem kaphatja el ezt a covidot, de sajnos valahol elkapta és az ő immunrendszere sem volt ehhez elég, hogy meg tudjon vele birkózni” – mondta az özvegy.

Zenésztársa, Molnár György bíztatta Kóbort, hogy oltassa be magát, de a frontember másképp döntött. Ezt családja és barátai tiszteletben tartották. Egészségesen élt, figyelt magára, ezért nem gondolta, hogy súlyos következményei lehetnek, ha elkapja a vírust.

Sajnos, amikor kórházba került, a Merkelynek csak egy kérdése volt: be van oltva? Mondtuk nincs. Azt mondja, akkor semmi esélye 

– emlékezett vissza Molnár György.

Molnár 1967-ban lett tagja az akkor már néhány éve működő Omegának. Több, mint fél évszázadon keresztül zenélt együtt Kóborral: elképesztő sikereket értek el, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

„Az utolsó lélegzetéig azt gondoltam, hogy meg fog gyógyulni” – ma lenne 80 éves Kóbor János
Kóbor János dolgozószobájában még ma is minden úgy van, ahogy Mecky hagyta.

Benkő László 2020 novemberében hunyt el, három nappal később az együttes basszusgitárosa, Mihály Tamás is távozott. Az Omegának azonban még voltak tervei, annak ellenére is, hogy a zenekar megfogyatkozott. 

Kóbor János álma egy utolsó nagykoncert volt, a nemrég épült 20 ezres budapesti kézilabdaarénában, és szerette volna, ha film készül az Omegáról. 

Ezt 2018-ban találta ki, miután megnézte a Queen történetéről szóló Bohém rapszódiát. A legfontosabb feladatának pedig azt tartotta, hogy felnevelje és támogassa kislányát.

„Fontos, hogy ne hagyjuk itt az ő emlékét”

Zsóka azt mesélte, kezdetben el akartak költözni a közös házukból, de később meggondolták magukat.

Rájöttünk, hogy mi nem tudunk elmenni és nem is akarunk, mert mi itt éltünk, itt voltunk boldogok és ez fontos, hogy ne hagyjuk itt az ő emlékét, és őt mi így érezzük. Éppen ezért mindent meghagytunk úgy, ahogy volt.

Kóbor Léna édesapja 80. születésnapjára egy videót készített, amelyben az Omega együttes 16 évesen című dalát énekli. A szerdai évfordulót nem szeretnék szomorúan tölteni, ezért családi, baráti körben összeülnek és megemlékeznek Kóbor Jánosról.


Léna egyébként hamarosan a közönség előtt is bemutatkozik: május végétől ő játssza Kriszta szerepét a Gyöngyhajú lány balladája című musicalben.

Ugyan Léna szeretne édesapja nyomdokaiba lépni, hangsúlyozta, hogy nem pótolni vagy helyettesíteni szeretné őt. Később saját dalokat is énekelne, de a legnagyobb kihívás most az számára, hogy az Omega slágereit előadja.

Zsóka és Léna sokáig képtelenek voltak Omega dalokat hallgatni vagy korábbi fellépéseket nézni, de azt mondják: ma már túl vannak a „túlélés” időszakán és reményteljesen tekintenek a jövőbe. 

Elsődleges feladatuknak most azt tartják, hogy ápolják Kóbor János emlékét, ennek pedig az egyik legjobb módja, ha kislánya úgy készül fel a szerepére, hogy az előadás után azt mondhassák: Mecky is nagyon büszke lenne rá.

#Fókusz#Videó#omega#kóbor jános#születésnap#zenész#Életmód#Bulvár#covid#kóbor zsóka#kóbor léna#ma

Címlapról ajánljuk