Fókusz

A világon még soha, senkinek sem sikerült, ami Szilágyi Zoltánnak – lázasan, csonthártyagyulladással sem állt meg az extrém futó

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. április 1. 19:40

Szilágyi Zoltán világrekordot állított fel, amikor felért a Föld legmagasabban fekvő vulkánjára. Az extrém sportoló a 40 fokos Atacama-sivatagból indulva csaknem 400 kilométert tett meg 10 nap alatt, hogy több mint 7500 méteres szintemelkedést legyőzve felfusson a chilei Ojos del Saladóra. Ez rajta kívül eddig soha, senkinek sem sikerült.

8 napon keresztül futott félmeztelenül a forró sivatagban, leghosszabb napján is több mint 70 kilométert. Az utolsó 2 napon, a hegyekben már másznia kellett, 20 kilométert a célig.

Szilágyi Zoltán extrém futó a legnehezebb napon majdnem 7000 kalóriát égetett el. Egy átlagos ember ezt körülbelül 3 nap alatt viszi be szervezetébe; az expedíció tehát fogyni vágyóknak tökéletes, bár többéves felkészülés nélkül nem ajánlott. A sivatagi forró etapokat nehezebben viselte, mert ez még a táv eleje volt, és tartalékolnia kellett az energiáját. Emellett tartania kellett a tervezett időt és kilométereket, mert ha egy kicsit is megcsúszott volna, oda a rekordkísérlet.

Zoli célja, hogy bebizonyítsa: egy átlagember is képes csúcsteljesítményt elérni. 

Az expedíción nemcsak a természeti körülményekkel harcolt, hanem saját magával is. A kimerültség miatt volt, hogy lázasan futott, csonthártyagyulladással és izomhúzódással is küzdött, mindezek ellenére nem állt meg. 

Persze a világrekord után sem áll meg, sőt hamarosan újrakezdi az intenzív edzéseket. Ötletei lennének hosszabb expedíciókra is, de ezek megvalósítása nem a felkészültségén, hanem inkább az anyagiakon múlik. Most egynapos versenyeket tervez, pl. a norvégiai Tromsø-ben, az északi sarkkör környékén futna maratont, természetesen félmeztelenül és rövidnadrágban.

#Fókusz#Videó#világrekord#extrémsport#sivatag#szilágyi zoltán#vulkán#futás

Címlapról ajánljuk