Fókusz

Egy fellépésért hatmillió forint? Jól hangzik, de a valóságban másképp néz ki

Fodor BiankaFodor Bianka

2023. március 9. 18:38

Hatmillió 350 ezer forintot kér egy fellépésért Azariah. Fluorék a Wellhelloval csaknem ötmillióért adnak egy koncertet, de az interneten keringő fizetési lista szerint az X-Faktor felfedezettje, Manuel műsora is majdnem hárommillió forintba kerül. A Fókuszban a legjobban kereső magyar előadók közül Fluor és Wolf Kati is tabuk nélkül beszél a gázsijáról.

Nem titok, hogy nem élünk rosszul. Nem szeretném szégyellni magamat ezért

– mondja Fluor Tomi, akit a fizetéséről kérdeztünk. Kering ugyanis a világhálón egy lista zenekarok, előadók gázsijával, ami szerint a legnépszerűbb sztárok több millió forintot is elkérhetnek egy-egy koncertért. Eszerint a Wellhello zenekar 75 perces koncertje 4 millió 800 ezer forintba kerül, ami a második legmagasabb összeg a listán. Az első helyen Azariah szerepel, aki egy fellépésért: 6 millió 350 ezer forintot kér el. Ehhez képest Wolf Kati 1 millió 620 ezer forintos kiskoncertje kifejezetten olcsónak tűnik.

Ez tényleg bitang jól néz ki leírva, de ez az összeg sajnos nem az én zsebembe vándorol, hanem nagyon-nagyon sokfele oszlik

– mondja Wolf Kati. Fluor Tomi is arról beszélt, hogy sokan azt hiszik, az ő gázsijuk is csak kétfelé megy Diaz és közte, pedig a csapat ennél sokkal nagyobb. Viszont azt sem tagadja, hogy jobban keresnek mint egy átlagember.

Ez mindig úgy van beállítva, hogy a sztárok sötét titka, hogy ők jól keresnek. Hát, szerintem az lenne a furcsa, hogyha annyit keresnének, mint az átlagember.

A listán a Dívák és Vásáry André is szerepel. A Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit hármas 45 perces félplayback koncertje 680 ezer forintot kóstál, míg a Csillag Születik felfedezettje 400 ezer forintért megy el fellépni. Menedzserük szerint ezek nem valós összegek, de a nagyobb probléma az, hogy sokan nem gondolnak bele abba, mennyi ember munkája szükséges egy produkció színpadra állításához. Ott van például a stáb, akik a fellépés napján felépítik a színpadot, a fénytechnikát, hangtechnikát, látványt, pirotechnikát. Este megérkezik a művész, majd a 90 perces koncert után a stáb még ott marad, lebontja a színpadot, a fénytechnikát, hangtechnikát, bepakolja a kamionba, és elindul haza. Ők tehát reggeltől másnap hajnalig dolgoznak. Fluor Tomiék fellépésén is sok ember dolgozik. Egy kisebb bulihoz is legalább 20 ember kell, de jellemzően inkább 30. A Budapest Parkos bulikon pedig akár 130 ember is dolgozik.

Szerzői jogdíjak

A zenészek bevételeihez a fellépési díjhoz jöhetnek még a szerzői jogdíjak is. Az Artisjus  adatai szerint 2021-ben 29 magyar zenész kapott havi egymillió forintnál is nagyobb összeget a lejátszott dalai után. De a videómegosztók is jól fizetnek, éves szinten passzív jövedelemként milliós bevételt jelenthetnek, de ne feledkezzünk el a kiadásokról sem. Egy videóklip elkészítése is milliókba kerül. Nem maga a forgatás, hanem a marketing, pr, szervezés. És ez az előadó költsége.

A lista szerint a BSW több mint 4 milliót, a Follow the Flow közel 5 milliót kérhet egy-egy koncertért, de az X-Faktor felfedezettje, Manuel sem szégyenkezhet 2 millió 780 ezer forintos gázsijával.

Wolf Kati már nem megy el pendrive-val fellépni, csak zenekaros koncertet ad. És ez bizony többe is kerül. Bár az ő gázsijuk nem emelkedett, minden más ára nőtt.

Van, hogy kétszeresét kifizeted mondjuk, a tavalyi élelmiszeráraknak, ehhez képest mondjuk egy koncert ára nem ment fel a kétszeresére, sőt.


A meghökkentő lista esetében is igaz hát, hogy nem minden az, aminek látszik. Közel sem kaszálnak ennyit a zenészek, de azért még így is marad a zsebükben.

#Fókusz#Videó#Bulvár#sztár#gázsi#kereset#fellépés#koncert#wellhello#manuel#wolf kati#fluor tomi

Címlapról ajánljuk