Fókusz

Voltak, akik szentként tisztelték és imádkoztak hozzá – de kik hallgatnak még 2023-ban is Zámbó Jimmyt?

Czakó JózsefCzakó József

2023. február 28. 18:33

A Zámbó Jimmyből doktorált kulturális antropológus szerint nem véletlen, hogy Jimmy rajongói között nem kevesen szinte szentként tekintettek bálványukra. Povedák István Hősök és sztárok című doktori disszertációja mellett legalább ennyire érdekes a friss Zámbó Jimmy kutatás, amelyben 1800 embert kérdeztek a zenészről.   

Reprezentatív felmérés mutatta meg, kik hallgatják, kik szeretik Zámbó Jimmyt, és hogyan változtatott a nézők a Királyról alkotott képén az élete ihlette sorozat. Zámbó Jimmy még ma, 22 évvel halála után is a köztudatban van: kik a legnyitottabbak és kik a legelutasítóbbak művészete iránt? Melyik pártra szavaznak és milyen anyagi körülmények között élnek, hogyan látják a Király elismertségét? Minderre választ kapunk az IDEA Intézet kutatásából.

A teljes kutatást itt olvashatja el.

100-ból 9 megkérdezett mondta, hogy nagyon szereti Jimmy dalait. 30 százaléknak pedig hangulatfüggő. A válaszadók több, mint fele ugyanakkor egyáltalán nem szereti a Király munkásságát. A feketeöves rajongók pedig még kevesebben vannak.

A magyarok 58 százaléka viszont soha nem hallgat Jimmyt, még véletlenül sem. Povedák István etnográfus Hősök és sztárok című doktori disszertációjában a Jimmy-jelenséget is vizsgálta 2009-ben. A rajongás tárgyát és a rajongókat is.

Jimmy valami olyasmi dolgot adott az embereknek, amire akkor elképesztően nagy szükségük volt. Az emberek alatt én elsősorban a középkultúrát és azokat a rétegeket értem Magyarországon, ha szabad ilyen nagyvonalakban beszélni, akik nem tartoztak a rendszerváltás nyertesei közé. Akik sokszor létfenntartási problémákkal küszködtek

– mondta.

A rajongók között is vannak különböző szintek, voltak, akik egyszerűen csak szerették a zenéjét, elolvasták a róla szóló híreket vagy megnézték a műsorait. És voltak olyanok, akiknek ennél sokkal többet, már-már vallási funkciót töltött be a rajongás az életükben.

#Fókusz#Videó#zámbó jimmy#kutatás#rtl#A Király#idea intézet

Címlapról ajánljuk