Fókusz

Anikó 25 évig nem mozdult ki a lakásból, Laci az alkoholba menekült – mit kezdett a mesés lottónyereménnyel a nehéz sorsú házaspár?

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2023. január 30. 19:50

Elkészült az a film, amelyben öt éven át követték a győri lottónyertes házaspár, az Andraschek család életét. Mire jutott 636 millió forintból a szegény körülmények között élő férfi és pánikbetegségben szenvedő párja? Boldogabbak lettek, vagy a múltjuk és a traumáik visszahúzták őket? A Fortuna vendégei című dokumentumfilm megrázó részletekre világít rá.

Az Andraschek családot az egész ország ismeri. A győri házaspár 2013-ban 900 forintért játszott, és 636 millió forintot nyert a skandináv lottón. Történetükről rengeteg újságcikk, tévériport készült, most pedig egy másfél órás film született az életükről, Fortuna vendégei címmel. Kálmán Mátyás rendező 2014-ben kezdte el a filmet, közel öt évig forgatott Anikóval és Lacival.

„Tudtam, hogy a legtöbb lottónyertes pillanatok alatt elveszíti a pénzét, és hogy általában ezt titokban tartják – elsősorban ezt akartam követni” – mondta a rendező a Fókusznak, ám hozzátette: utána gyorsan kiderült, hogy az ő történetükbe más típusú konfliktusokat hoznak azok a múltbéli traumák, amelyekkel ők együtt élnek.

Másképp akarták elkölteni a pénzt

A film jóval mélyebbre megy a híradások beszámolóinál. Anikót a filmben mindvégig egy lendületes, céltudatos asszonynak látjuk, akinek álmai vannak, például az, hogy nyisson egy kávézót. A pénzzel komoly tervei voltak. 

Laci viszont másra szerette volna költeni a nyereményt, pihenni, utazni akart. Végül a feleségének asszisztált, de az sem ment tökéletesen, mert komoly alkoholproblémái voltak. 

Kálmán Mátyás rendező úgy látja: a film arról is szól, hogy az álmok hogyan ütköztek, hogyan alakították át a kapcsolat dinamikáját.

Anikó 25 évig nem mozdult ki a lakásból pánikbetegsége miatt, Laci az alkoholba menekült – mélyre megy a lottónyertes győri házaspárról készült dokumentumfilm
Kálmán Mátyás rendező / Forrás: Fókusz

„Laci régóta újságkihordásból tartotta el a családot, neki nagyon keményen kellett azért dolgoznia, hogy ők a létminimumon el tudjanak tengődni, és ne dobják ki őket a lakásukból. Neki a pénz azt jelentette, hogy végre abbahagyhatja a munkát, nyaralhat, és nem kell többet azon görcsölnie, hogyan lesz meg a napi betevő” – fogalmazott a rendező. Hozzátette:

Mindkettőjüknek nagyon nehéz volt ezt a pénzt és ezeket a lehetőségeket kezelni. Én azt láttam, hogy Anikó jobban küzd, neki fontosabb, hogy végre bizonyítson a külvilág felé.

A nyeremény mozdította ki Anikót a betegségéből

Mielőtt a milliók az ölükbe pottyantak volt, a házaspár szűkös körülmények közt élt. Anikó a nagy nyeremény előtt 25 évig nem mozdult ki a lakásból pánikbetegsége miatt. A filmben elmeséli, hogy 

még gyerek volt, amikor édesanyja megölte újszülött testvérét. Anyja börtönbe került, Anikó pedig nevelőszülőkhöz. Később nevelőanyja öngyilkos lett.

Első házasságának válás lett a vége, majd jött a második, ahol őt és a gyerekeit is bántalmazta alkoholista férje, akkor már nem ment ki a lakásából. A nyeremény sokként érte, és kimozdította őt a betegségéből.

Laci nagy családból jött, később az életvitele miatt az utcán találta magát, és egy hajléktalanszálló fogadta be. A megbízásukból látogatta Anikót, az asszonynak segített bevásárolni, gyógyszereket venni, majd amikor Lacinak a szállót is el kellett hagynia, a nőhöz költözött, és újságkihordásból tartotta el kettejüket. 

A nyereményt nem akarták nagydobra verni, csak kiderült.

A házaspár a milliókból adott a gyerekeknek, házat vettek, lakásokat vásároltak, egy alapítvány is tervben volt, és egy kávézó is megnyílt, ami végül csődbe ment.

Az új lakhelyük fényévekre van attól, amiben a nyeremény előtt éltek. Lett medencéjük, vettek egy autót is, amit sofőr vezet, mert nekik nincs jogosítványuk.

Az, amiben most élnek, össze sem hasonlítható azzal, ahogy ők korábban tengődtek egy nagyon kicsi, sötét lakásban

– jegyezte meg a filmrendező.

A pénz a házasságuk dinamikáját is megváltoztatta. Korábban Laci volt a pénzkereső, és bár a szelvényt ő töltötte ki, a nyeremény közös volt. 636 millió forint mellett az ő támogatására már nem volt szükség, így feleslegesnek érezte magát, és az alkoholba menekült, Anikó pedig így nem találta a boldogságát. Laci végül magától elvonóra ment, és már vagy 8 éve nem iszik.

A Fortuna vendégei a szarajevói filmfesztiválon debütált, nálunk pedig múlt héten a Budapesti nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon. A film még két hétig a fesztivál online programjában látható.

#Fókusz#Videó#Életmód#lottónyertes#dokumentumfilm#nyeremény#győr#pánikbetegség#alkohol

Címlapról ajánljuk