Fókusz

Miért válhat szinte élet-halál kérdéssé a középiskolai felvételi?

Török ÁdámTörök Ádám

2023. január 24. 18:46

A szülői felháborodást kiváltó középiskolai matematika felvételi kapcsán azzal a kérdéssel foglalkoztunk, hogy észszerű-e egyetlen nap, egy vizsgateljesítmény alapján dönteni gyerekeink jövőjéről. Ausztriában például három különböző időpontban írt tesztből a legjobbal mehet tovább a középiskolát választó gyerek.

A magyar iskolák között jelentős különbségek alakultak ki az utóbbi évtizedekben. A felvételi rangsor alapján mindenki erős középiskolát szeretne választani, ahhoz viszont kiváló matek és magyar vizsga szükséges. Finnországban nincs ilyen probléma, ott egyáltalán nem kell aggódnia a felvételi miatt sem szülőnek, sem diáknak.

A középiskolák központi felvételi vizsgáját szombaton tartották, a szülők szerint a példát többféleképpen is lehetett értelmezni, így sokan az eredeti megoldókulcs alapján egyáltalán nem kaptak volna rá pontot. A sok vitát kiváltó feladatról az RTL Híradó korábban beszámolt.


Hétvégén 71 ezren írták meg a központi felvételit, lassan dönteni kell arról, ez alapján hova adják be a jelentkezéseket. Ezután következnek a szóbeli felvételik, és csak áprilisban dől el végleg, sikerült-e bejutni a kinézett helyre. Az viszont a felnőtteken múlik, hogy ez a pár hónap milyen hangulatban telik a gyerekek számára. 

#Fókusz#Videó#Belföld#gyerekek#iskola#középiskola#felvételi#jövő

Címlapról ajánljuk