Fókusz

Tánc a Szabadság hídon, amerikai karrier, playback vagy élő – hamis legendák és fájdalmas igazságok Zámbó Jimmyről

Süle LászlóSüle László

2023. január 24. 17:24

Rendhagyó igaz/hamis játék A Király című sorozat nagy port kavaró történéseiről. A válasz nem mindig olyan egyszerű, mint gondoljuk, hiszen még a leghitelesebbnek tartott sztorikról is könnyen kiderülhet, hogy a képzelet szülte őket.

Kire vagy mire lőhetett Zámbó Jimmy a tragikus éjszakán?

Kovács Dániel Richárd, a sorozat főrendezője mesélt a kakaskukorékolás legendájáról.

Mindenkinek meggyőződése, hogy ez így történt. Viszont a kutatás során kiderült számunkra egy csomó anomália ezzel kapcsolatban. 

Tánc a Szabadság hídon, amerikai karrier, playback vagy élő? Mi igaz és mi nem a Király című sorozatban?
Kovács Dániel Richárd, A Király című sorozat főrendezője

Kora hajnal volt, három óra volt, amikor Jimmy először kilőtt az ablakon, a kakasok pedig hajnalhasadáskor kezdenek el hangoskodni. Ezért gondolja az alkotó, hogy nem igaz a kakaskukorékolós történet.

A főrendező szerint az okozhatta a legenda elterjedését, hogy már az első napon elkezdett terjedni az információ, és mindenki, még a rendőrök is átvették ezt a narratívát. Nagyon fontos, hogy a sorozat alkotói is leginkább abból főztek, ami a rendelkezésükre állt: a korabeli újságok, könyvek, riportok információira tudnak hagyatkozni, ám sokszor ezekben a forrásokban sem mindig az igazság szerepelt. Ebben az információ tengerben kellett megtalálniuk az igazságot, amit nem volt egyszerű.

Egy ponton túl rájöttünk, hogy mindegy is

– mondta Herman Péter kreatív producer.

Tánc a Szabadság hídon, amerikai karrier, playback vagy élő? Mi igaz és mi nem a Király című sorozatban?
Herman Péter kreatív producer

A széria forgatókönyvét jegyző Zomborácz Virág munkáját egy egész csapat segítette. Elolvastak minden fellelhető forrást és igyekeztek mindenkivel beszélni az érintettek közül, akik nem ugyanúgy emlékeztek vissza a történtekre.

Az amerikai karrier

Az, hogy Jimmy Amerikában élt, az egyik legismertebb mítosz a Király körül. A sztori, mely szerint egy angolul szinte semmit sem beszélő, vasfüggöny mögül érkező énekes komolyan vehető zenei karriert fut be az USA-ban a nyolcvanas években, már messziről gyanús. Mégis sokáig tartotta magát ez a legenda. De most akkor élt Amerikában Jimmy vagy sem?

Edit jóvoltából a készítők hozzájutottak Jimmy személyes dolgaihoz, irataihoz is. Például az útleveléhez. Ebben a dokumentumban nem volt többéves amerikai vízum. Mégis járhatott az USA-ban, de csak turistaként és a családjával.

Többé-kevésbé biztosan tudjuk, hogy volt az Egyesült Államokban, ráadásul a családjával, és a Krisztiánnal is. De nyaralni

– árulja el Herman Péter

Merénylet, Szabadság hidas romantika

A valóságban nem volt robbantásos merénylet Jimmy üzlettársa ellen, és nem érkeztek meg a maffiózók sem abba az étterembe, ahol az énekes egy kicsit túl durván mulatozott a testőrével. A Szabadság hídon sem volt romantikázás Edittel – ez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna máshol. De a sorozat jelenetét valódi események inspirálták.

Egy operaházi est után Jimmy megállt vagy megállította az autót vezető testőrt a belvárosban, felhangosíttatta a zenét, kiszállt, és a járókelők között megtáncoltatta Editet

– meséli Zomborácz Virág.

Tánc a Szabadság hídon, amerikai karrier, playback vagy élő? Mi igaz és mi nem a Király című sorozatban?
Zomborácz Virág, A Király .című sorozat vezető írója

Az, hogy Jimmy mennyi alkoholt fogyasztott, szintén képtelenség pontosan megmondani. De talán árulkodó, hogy még az őt egyébként nagyon nagyra becsülő, róla mindig nagy tisztelettel beszélő testőre is ezt írta a könyvében: „Jimmy felpörgött időszakában egy éjszaka három-négy üveg whiskyt is megivott”. Ezek után bajosan lehetett volna őt józan életű trubadúrként ábrázolni. Ő is hibázott olykor, és nem volt egy szent. Ettől volt annyira emberi.

Playback vagy élő?

Mindenhonnan azt erősítették meg, hogy igen, a tévéműsorokban meg az utolsó időben ő bizony playbackről énekelt

– mondja Kovács Dániel Richárd.

A főrendező hozzáteszi, ez lehetett szimplán technikai kérdés is, sok esetben a tévéstúdióban nem lehet olyan jó akusztikát csinálni.

Tánc a Szabadság hídon, amerikai karrier, playback vagy élő? Mi igaz és mi nem a Király című sorozatban?
Nagy Ervin Jimmyként és Kovács Dániel Richárd A Király című sorozat forgatásán 

Jimmy valóban fegyvert fogott Pataky Attilára, és sajnos nyomdafestéket nem tűrő módon kiabált a tévéműsora egyik szerkesztőjével is – ezek több helyről is megerősített történetek. És persze a legtragikusabb esemény, a Király halála sem igazán történhetett máshogy, mint ahogy a hivatalos verzió szól.

Valóban egy olyan baleset, egy olyan tragédia történik meg, ami magától értetődően elkerülhető lett volna. De Jimmy életének minden egyes napja erre a napra mutatott

– vázolja Herman Péter.

Természetesen a családtagok és a barátok is igyekeznek a szépre emlékezni, ha Jimmyről van szó, ez így is van rendjén.

A sorozat ugyanakkor vállaltan egy antihős történetét meséli el, és a mesén is nagy hangsúly van.

Sosem az volt a cél, hogy Jimmy rajongóinak csináljunk egy emlékműsort. Sokkal inkább az, hogy a mai fiataloknak, vagy azoknak az embereknek, akik elutasították Jimmy zenéjét, vagy elfordultak tőle, szóval számukra is egy olyan érdekes történetet mutassunk be, ami izgalmassá teszi ezt az embert, vagy akár az ő zenélését, éneklését

– magyarázza Kovács Dániel Richárd.

Az, hogy ilyen óriási az érdeklődés iránta több mint 22 évvel a halála után is, jól mutatja, mekkora Király volt valójában Zámbó Jimmy. Az RTL+-on immár teljes egészében megtekinthető sorozat pedig tovább erősíti ennek az isteni hanggal megáldott, de tragikus sorsú énekes legendáját.

Nyitókép: Nagy Ervin A Király című sorozatban Zámbó Jimmyként

#Fókusz#Videó#A Király#zámbó jimmy#igaz hamis#kérdések

Címlapról ajánljuk