Fókusz

„Senki nem akar háborút” – a színpadon tettek magyar állampolgársági esküt orosz és ukrán táncművészek

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2023. január 15. 7:07

A Magyar Nemzeti Balett társulata nemzetközi, soha nem volt gond, hogy ki honnan érkezik. Olga és Dima 10 éve ismerik egymást, 8 éve házasok. Budapesten élnek, és a balett a mindenük. Olga Oroszországban, Dima pedig Ukrajnában született. A háborút mindketten elítélik, és aggódnak otthon maradt szeretteikért. 

Olga szerint Magyarország nagyon hasonlít Szentpétervárra, a hidakat, a Dunát nagyon szereti. Dima pedig már otthonaként tekint Budapestre, olyan régóta él itt.

10 évvel ezelőtt az Operaház patinás falai között találkoztak, a közös szenvedély, a tánc hozta őket össze, 8 éve már házasok is. Dima Ukrajnában, Olga pedig Oroszországban született, eredeti hazájuk háborúban áll egymással. Olga szerint

háború ellen nagyon-nagyon sokan vannak, majdnem mindenki, senki nem akar háborút.

Dima hozzáteszi:

Az embereknek egy közös pont marad, hogy háborút senki nem támogat.

Olga 13 éve érkezett Szentpétervárról Budapestre próbatáncra, majd szerződést kapott. Rengeteg darabban fellépett azóta, a Diótörőben is játszik.

ukrán orosz balett
Felvétel a Diótörőről


A Magyar Nemzeti Balett társulatában Olga a Diótörőben szerepel. A csapat teljes egészében nemzetközi, soha nem volt gond, hogy ki honnan érkezik. Mindenki több nyelven kommunikál egymással. Olgához és Dimához hasonlóan más balettosok is élnek vegyes házasságban. A háború óta nagyon sok ukrán táncos érkezett a társulathoz, akik otthon nem tudnak most táncolni. Itt befogadták és szerződtették őket.

Orosz, ukrán, kazah és fehérorosz táncművészek nemrég egy előadás előtt, a színpadon tettek állampolgársági esküt a következő szavakkal:

Esküszöm hogy Magyarországot hazámnak tekintem, Magyarországnak hű állampolgára leszek, az alaptörvényt és a jogszabályokat tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimhez mérten szolgálom, Isten engem úgy segéljen.

Olga 2 hónapja tette le az állampolgársági esküjét, mint mondta, furcsa volt megtanulni a történelmünket, őt annak idején másként tanították Oroszországban. Szerinte mindenkinek saját történelme van, az igazság a kettő között lehet. Érettségi videókat nézett a YouTube-on, hogy felkészüljön a vizsgára, nagyon akarta, hogy meglegyen.

ukrán orosz balett
Dmitrij Kirejko 


Dima még gyerekként, 16 évesen az édesanyjával érkezett Magyarországra. Már Kijevben is balettozott, Budapesten pedig felvették a Táncművészeti Egyetemre. Ő 17 évvel ezelőtt lett magyar állampolgár, de édesanyján kívül az összes rokona még mindig Kijevben él. Szinte napi kapcsolatban van velük, pontosan tudja, hogy mi történik kint.

Nem működik normálisan semmi, most elkezdték megsemmisíteni az elektromosenergia-infrastruktúrát. Az apáméknál nincs villany, több mint 8-10 órára kikapcsolják. Nincs fűtés.

Vízhiány is van, generátorok működnek mindenfelé, plusz egyre több az ideiglenes melegedőhely. Édesapja legutóbb azt mondta, tűrik, nem tudnak mást csinálni, élni ettől még lehet.

Biztos, hogy a háborút senki nem támogatja, még azok sem, akik a politika másik oldalán vannak

 – véli Dima, akinek nincs oroszpárti ismerőse. Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán példája alapján erre számítani lehetett, Ukrajnában, ahogy világszerte, már 2022 elején sokan tudták, hogy háborút indíthatnak az oroszok. Arra azonban senki nem számított, hogy ki is robbantják, illetve hogy idáig fajul. Dima nem érez gyűlöletet az oroszok iránt, szerinte a propaganda befolyásolja az embereket. Ukrán barátai meg vannak győződve róla, hogy nyerni fognak. 

Olga nővére Oroszországban él, neki sem könnyű most, innen küldenek neki pénzt. Dima apukája pedig nagy rábeszélések árán néhány hónapra hozzájuk költözött Kijevből. 

ukrán orosz balett
Olga Chernakova

Olga szülei még februárban elhagyták Szentpétervárt, azóta náluk laknak. Letelepedési engedélyt próbálnak szerezni, tanulják a magyar nyelvet és szeretnének itt új életet kezdeni.

Bár a háború messze van tőlük, Olga és Dima felváltva aggódnak a kint élő ukrán és orosz szeretteikért.


 

#Fókusz#Videó#Belföld#orosz-ukrán háború#balett#budapest

Címlapról ajánljuk