Fókusz

A határ mentén élők olcsóbban tankolhatnak külföldön, és ezt ki is használják

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. január 4. 18:52

A szerdai tíz forintos áremeléssel jelenleg Magyarországon kerül legtöbbe az üzemanyag a környező országok közül. Korábban Magyarország volt a benzinturizmus fellegvára, a 480 forintos ársapkás üzemanyagárral. Most azonban fordult a kocka, és egyre többen járhatnak majd át a szomszédba tankolni.

 Horvátországban 533, Szlovéniában 498, Ausztriában 583, Szlovákiában 599, Romániában 529, Szerbiában 598, de még a háborúban álló Ukrajnában is olcsóbb: 534 forint. Az oka a 27 százalékos áfa, ami a környező országokban mind alacsonyabb.

A határmentén élők olcsóbban tankolhatnak külföldön és ezt ki is használják
Az RTL Fókusz grafikája a környező országok benzinárairól

Miklós László energetikai szakértő szerint, a másik ok, ami tartósan magasabban tartja az árakat Magyarországon, az az úgynevezett kiskereskedelmi adó, amit az üzemanyag kiskereskedők fizetnek. Ennek a mértéke százmilliárd forint bevétel felett 4,1 százalék.

Azok, akik a határ mentén élnek, könnyebben mennek át a szomszédos országokba olcsóbban tankolni. Az ő pénztárcájukban valamennyivel több marad, ám ezzel egy költségvetési veszteség is jár, hiszen ők ezzel az áfát és a jövedéki adót is a szomszéd országban fizetik meg.

#Fókusz#Videó#Belföld#Gazdaság#benzinár#üzemanyag

Címlapról ajánljuk