Fókusz

Évekig csökkent, amióta viszont elszálltak az árak egyre több a bolti lopás

Czakó JózsefCzakó József

2022. november 29. 19:26

Az élemiszerdrágulás óta jócskán nőtt a bolti lopások száma Magyarországon. Budapesten január és október között 807 tolvajt füleltek le. Ételt, szeszesitalt, ruhát, illatszert és műszaki cikkeket tulajdonítanak el legtöbbször a tolvajok.

8396 bolti lopás 2022 első tíz hónapjában. Ez az idei év eddigi statisztikája, amelyet a hvg.hu kérdéseire közölte az ORFK. Ezek szerint ötödével nőtt a bolti lopások száma Magyarországon. Többnyire hiper- és a szupermarketekből lopnak előszeretettel. Az egyik áruházlánc kommunikációs igazgatója szerint éveken át csökkent a lopások száma, a trendben azonban változás történt.

A nyár vége óta tapasztaljuk azt, hogy érzékelhető mértékben nőtt a bolti lopások száma és nemcsak a szám, hanem az eltulajdonított termékek értéke is folyamatosan növekedett

– árulta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

Az elmúlt egy évben példátlan élelmiszerdrágulás volt Magyarországon. Az infláció miatt átalakultak a vásárlói szokások is, kevesebbet és tudatosabban vásárolunk, a luxuscikkeket sokan elhagyták. A vásárlók túlnyomó többségének eszébe sem jut elemelni valamit, de vannak, akik ha nem tudják vagy nem akarják kifizetni, inkább elveszik.

Legtöbbször Budapesten loptak idén január és október között, 807 alkalommal. 

Ezzel a főváros magasan az első. Ezt követi Borsod megye 135, majd Pest megye 130 lopással. A legkevesebb tolvajt, 16-ot Vas megyében füleltek le – derül ki az ORFK adataiból.

 

#Fókusz#Videó#Gazdaság#infláció#élelmiszer#drágulás#bolti lopás

Címlapról ajánljuk