Fókusz

Rémisztő magasan, a levegőben lógva vacsorázott Dubajban egy magyar pilóta és a Fókusz stábja

Virágh OrsolyaVirágh Orsolya

2022. november 28. 18:47

Burkus Feri 10 éve repül autogiróval. Azért látogattunk el Dubajba, hogy Feri nekünk is megmutassa, milyen egy ránézésre helikopterhez hasonlító, de annál jóval kisebb járművel a levegőbe emelkedni. Nem volt szerencsénk, forgatásunkkor épp légtérzár volt. De így sem maradtunk tétlenek, egy étteremdarut próbáltunk ki, természetesen Ferivel. Két óra 52 méter magasan, ott, ahonnan a Pálma-szigetek is jól látszódtak. Lélegzetelállító volt.

52 méter magasban, a levegőben lógva vacsorázott Dubaiban egy magyar pilóta és a Fókusz stábja
Burkus Ferenc, autogiro-pilóta


Gyerekkora óta az volt Burkus Feri vágya, hogy repülhessen. A papírrepülők után következtek a makettek, majd  sárkányrepülőzni kezdett. Később kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot Dubajból, és nem mondott rá nemet. Kiköltözött családjával és autogiro-pilótaként kezdett el dolgozni.

52 méter magasban, a levegőben lógva vacsorázott Dubaiban egy magyar pilóta és a Fókusz stábja
Autogiro típusú repülő


Idén januárban viszont Dubaj felett betiltották a kisgépes repülést egy jemeni dróntámadás miatt, úgyhogy ő sem repülhetett. Így viszont volt ideje velünk kipróbálni azt az 50 méter magasban lengedező éttermet, vagy inkább asztalt, amit minden nap látott a kisgépén ülve.

Ferinek szeme sem rebbent, a Fókusz riportere viszont már nem volt ilyen magabiztos a levegőben. A bizonsági övet többször is ellenőriztette a személyezettel. Na igen, mert ehhez a vacsorához a legfontosabb kellék a biztonsági öv. A vendégek az asztal körül, középen pedig a pincérek hevederrel vannak kikötve. Melegítve hozzák fel az ételt, a tálalás viszont a levegőben történik. A gasztronómiai élvezetből maximum a szél és az a tudat vesz el, hogy 50 méter magasban kikötve lóg az ember egy darun. Viszon ha ezt elfelejtük, akkor lehet a látványban gyönyörködni, amit még egy ice cream show-val is megspékelnek.

52 méter magasban, a levegőben lógva vacsorázott Dubaiban egy magyar pilóta és a Fókusz stábja
Dubaj felett egy autogiro gép

Feri a forgatásunk óta már Magyarországon él családjával, de autogirós szenvedélyét nem tudta feladni. Most Szlovákiában tesztel egy új fejlesztésű girót, ami még nincs forgalomban.

#Fókusz#Videó#Külföld#autogiro#helikopter#repülés#dubaj

Címlapról ajánljuk