Fókusz

„Katalin szerette ezt a gyereket, a végén mégis őt áldozta fel” – meg lehetett volna akadályozni a kegyetlen gyermekgyilkosságot?

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2022. november 7. 20:31

Tavaly októberben B. Katalin megölte kétéves kisfiát. A holttestet egy élelmiszerbolt pénztárszalagjára tette és lefényképezte, majd a képet elküldte többek között a már felnőtt fiának. A szakértők megállapították, hogy a nő beszámítható volt a gyilkosság idején, és most is az, tehát büntethető. De meg lehetett volna előzni a tragédiát, más is felelős lehet azért, hogy ez megtörténhetett? A Fókusz ennek járt utána.

B. Katalin és Norbert kapcsolata valószínűleg nem a nő felnőttfilmes múltja miatt ment tönkre, de tönkrement. A nő azt gondolta, hogy már nem lehet gyermeke, mégis teherbe esett. Így született meg koraszülöttként, 7 hónapra Alex. A férfi szüleinél laktak, de Katalin két hét múlva az édesanyjához költözött.

Már ekkor elkezdődött a harc a gyermekért, és egyértelműen látszott, hogy nem lesz egyszerű egyezséget kötni. Katalin 2020-ban arról beszélt a Fókuszban, hogy volt párja mindent megtesz, hogy elvegye tőle a gyermeket, azt állította, hogy pszichiátriára záratná be.

„Ha kiadják a körözést, akkor ez nem történik meg” – meg lehetett volna akadályozni, hogy B. Katalin megölje kétéves gyermekét?
Norbert, B: Katalin volt párja / Fotó: RTL Fókusz

Norbert később az RTL Híradónak nyilatkozva egy régebbi esetet idézett fel, ami a nő labilis lelkiállapotáról árulkodott. 

Szerinte összetörte a mobiltelefonját, utána meg többször hasba vágta magát a terhesség ideje alatt.

Nem tudták, hogy külföldön van

Kalmár László, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja mindkét szülőt ismeri. Azt mondja, kezdetben szokásos családjogi vitának nézett ki az ügy. Az apával többször is konzultált, és később az anya is megkereste. Állítása szerint az az ideiglenes intézkedés született meg, hogy a gyereket azonnal át kell adni az apának.

Ám a nő már a határozat előtt Olaszországba utazott kisfiával. Az apa hiába kereste a nagymamánál, nem találta, és aggódott a kisfiáért.

A védőnő mondta, hogy figyeljenek oda a gyerekre, mert leönti a gyereket benzinnel, és meggyújtja, ha nem figyelnek oda az ügyére. Szerintem itt azonnal ki kellett volna emelni a gyereket

– fogalmazott az apa.

A gyilkosság előtti napon kétszer is beleszaladt az olasz rendőrségbe

Az anya titkolta, hogy külföldön van, amikor telefonon pénzt kért az apától. Norbert nem adott, és megpróbálta elérni, hogy kiadják a nemzetközi körözést, de hiába. Kalmár László szerint ha kiadják a körözést, ma nem itt tartanának.

„Ha kiadják a körözést, akkor ez nem történik meg” – meg lehetett volna akadályozni, hogy B. Katalin megölje kétéves gyermekét?
Kalmár László, az Apák az Igazságért Közhasznú Egyesület elnökségi tagja / Fotó: RTL Fókusz

„Az anyuka a gyilkosság előtti napon kétszer beleszaladt az olasz rendőrségbe. Egyszer a közlekedési rendészet állította le, nem tudom pontosan, miért, este meg a szállására hívták ki a rendőröket, mert balhézott.

Tehát ha ki van adva körözés, akkor ez a cselekmény nem történik meg

– vélekedett.  

2021. október elsején Katalin egy felvételt készített arról, hogy mennyire szereti a kisfiát, és nem tud nélküle élni, majd megölte a gyermeket. A holttestet egy élelmiszerbolt pénztárszalagjára tette és lefényképezte. A képet elküldte a már felnőtt fiának és Kalmár Lászlónak is. A hírek szerint zavartnak tűnt, de Kalmár ezt nem hiszi el.

„Ő tudta, hogy meggyilkolta a gyermeket, és azt is megmondta, hogy miért. Azért, hogy akkor a tiéd se lesz, egyikünké sem. 

Teljesen világos, hogy ez a nő büntethető 

– fogalmazott.

„Akkor is, ha meghalt, én várom őt”

A Fókusz riportere beszélgetett azzal a Szász Lászlóval is, aki egyfajta sorstársként levelezett Katalinnal, amikor a gyermekelhelyezési per zajlott. A férfi szerint a védőnőhöz köthető állítások nagyban hozzájárultak a tragédiához.

„Ha kiadják a körözést, akkor ez nem történik meg” – meg lehetett volna akadályozni, hogy B. Katalin megölje kétéves gyermekét?
Szász László / Fotó: RTL Fókusz

„Elítélem azt, amit Katalin csinált. Nem akarom felmenteni abszolút semmilyen módon, én is négygyerekes apa vagyok. Csak nem mindegy, hogy 25 év szigorított börtönt kap, vagy valóban, ahova való, pszichiátriára kerül” – mondta.

László ma is levelezik Katalinnal. Az asszony hosszú leveleket ír kézzel, többek között arról, mennyire hiányzik neki a kisfia. Például így: „Este a fele ágyat meghagyom Alexnak, hogy hátha mellém fekszik, akkor is, ha meghalt, én várom őt.”

Bár a férfi elismeri, hogy a nő labilis, és valószínűleg pszichiátrián lenne a helye, annyira megbízik benne, hogy szó nélkül ma is rábízná hároméves gyermekét, mondta.

A végén mégis a gyereket áldozta fel

A nagymama, Sniezek Lászlóné kétnaponta kap levelet a perugiai börtönben ülő lányától. Válaszolni nem tud neki, mert nemrég eltört a karja, de telefonon gyakran beszélnek.

„Ha kiadják a körözést, akkor ez nem történik meg” – meg lehetett volna akadályozni, hogy B. Katalin megölje kétéves gyermekét?
Sniezek Lászlóné / Fotó: RTL Fókusz

Azt állítja, lánya nem emlékszik a gyilkosságra. „Azt mondja, arra emlékszik, hogy mindig megy egy fehérbe öltözött hapsi, szakállas, meg ilyeneket mond” – részletezte. Arra a kérdésre, hogy haragszik-e a lányára, az idős asszony azt mondta: 

persze, hogy haragszom rá, de azt nem mondhatom, hogy nem a gyerekem.

Szász László szerint „Katalin szerette ezt a gyereket. Addig hajtották, addig kínozták, amíg ez ide vezetett. Képes lett volna saját magát feláldozni érte. És a végén mégis a gyereket áldozta fel.”

Katalinról szakértők megállapították, hogy beszámítható volt a gyilkosság idején, és most is az, tehát büntethető. A bíróság életfogytiglani vagy minimum 25 év börtönbüntetést is kiszabhat rá. Az előzetes tárgyalást keddre tűzték ki.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#gyilkosság#anya#gyermek

Címlapról ajánljuk