Fókusz

Itt az újabb járványhullám? Emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

Czakó JózsefCzakó József

2022. november 5. 7:04

Újra a nyakunkon a koronavírus? Mikor várható, és mekkora lesz a járvány? Vissza kell-e térnünk a maszkviseléshez? A rendelkezésre álló adatokat szem előtt tartva ezekről kérdezte a Fókusz a szakértőket.  

Nem túl sok jóval kecsegtetnek a szennyvíz vizsgálatából kinyert adatok, az elmúlt hetekben ugyanis országos átlagban ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Ez pedig azt jelzi előre, hogy több lehet a beteg.

Rusvai Miklós víruskutató szerint az őszi időszakban az lenne a legjobb, ha az emberek a közösség iránti felelősségvállalás miatt maszkot húznának.

Az öltözködés része lehet a maszk is, mint a sál vagy a sapka. Úgy látom, hogy Magyarországon is többen viselik már a maszkot a tömegközlekedésben, a bevásárlóközpontokban.

A virológus szerint a fiatal és egészséges fertőzöttek akár tünetmentesen is hordozhatják és terjeszthetik a vírusokat, az időseknek és krónikus betegeknek pedig a saját védelmük érdekében kellene maszkot hordaniuk. Még akkor is, ha jelenleg csak a kórházakban kötelező. Ugyanígy gondolja Mangó Gabriella háziorvos is.

Nagyon-nagyon kérnék mindenkit, aki veszélyeztetett, vagy úgy gondolja, hogy védené magát, használjon maszkot, ha tömegközlekedési eszközzel utazik, vagy akkor is, ha zárt térben több ember közé bemegy.

Szerinte egyáltalán nem szégyen maszkot hordani, és aki teheti, oltassa be magát influenza ellen is, mert a 60 év felettieknek veszélyes lehet, ha koronavírussal és influenzával egyszerre fertőződnek meg.

Pontosan hol tart most a járvány Magyarországon?

A mostani hét adatait még nem tették közzé, de eddig 47 938 ember halála köthető a koronavírushoz Magyarországon és több mint 2 millióan igazoltan átestek a betegségen. Az utolsó adat október 26-i, ezek szerint egy hét alatt 9023 új beteg jelentkezett, vagyis napi 1200-1300.

Rusvai szerint későbbre tolódik a járvány, mint tavaly vagy 2020-ban.

Lehet, hogy most decemberre vagy akár januárra tolódik a csúcs, mindenesetre az elmúlt hetekben oldalazó tendenciát figyeltünk meg a friss fertőzöttek számában, egy kicsit emelkedett, egy kicsit csökkent, megint egy kicsit emelkedett.

A virológus szerint a tolódás miatt félő, hogy a koronavírus hulláma egybeesik majd az influenzáéval. Sajnos mindkét betegséget el lehet kapni akár egyszerre is, ami jobban megviseli a szervezetet.

Magyarországon, ahogy világszerte is csakis és kizárólag az omikron különböző variánsai vannak jelen. Koronavírus gyanúja esetén továbbra is jó szolgálatot tesznek az otthoni gyorstesztek, amelyek az omikront is jól kimutatják.

Fertőzés esetén az alapszabály, hogy maradjon otthon a beteg, az ajánlás szerint 5 napig, és a tünetek megszűnése után még 2-3 napig. Azt viszont a virológus nem tartja szükségesnek, hogy a gyógyulást követően is teszteljünk.

Ezt a 7 napos periódust mindenképpen elegendőnek tartom

– mondta Rusvai Miklós a Fókusznak.

#Fókusz#Videó#koronavírus#járvány#hullám#örökítőanyag#szennyvíz#maszk#egészség

Címlapról ajánljuk