Fókusz

Már az emlékezés sem olcsó – átlagosan 20 százalékkal drágább virágokat és sírcsokrokat vihetünk idén a temetőkbe

Fodor BiankaFodor Bianka

2022. október 26. 20:39

Aki virággal zarándokolna el szerettei sírjához, annak idén számolnia kell azzal, hogy az áremelkedés miatt még fájdalmasabb lesz a temetőbe látogatni.

A közelgő halottak napja alkalmából a Fókusz stábja ellátogatott a Kozma utcai temetőbe, ahol már szerda délután nagy volt a tömeg. A virágosbódék előtt is. Voltak, akik a kihelyezett cetliken szereplő számokat látva inkább tovább sétáltak, de az emberek többsége annak ellenére is vásárolt, hogy sokallja a virágok árát.

Idén ugyanis a virágok és a sírcsokrok ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett. Míg a magyar virágok ára stagnál, az euró árfolyama miatt a külföldről beszerzett növényekért 15-20 százalékkal többet fizethetünk.

Már az emlékezés sem olcsó – átlagosan 20 százalékkal drágább virágokat és sírcsokrokat vihetünk idén a temetőkbe
Fotó: RTL Fókusz

A vásárlók kénytelenek megvenni

A Fókusz által megkérdezett vásárlók azt emelték ki, hogy bár nem olcsó, kénytelenek megvenni a virágokat. Egyikük felidézte, tavaly egy szál holland krizantém 600 forintjába került, idén már 800-at fizethet érte.

Tasnádi Irénke virágbolt-tulajdonos szerint a saját termesztésű krizantémnak tartani tudják az árát, mert ebben az esetben nem beszerzésről van szó. „Ha viszont venni kellene, akkor valószínűleg nem ennyiért tudnánk adni, hanem sokkal többért, 800-900 forintért” – magyarázta.

Már az emlékezés sem olcsó – átlagosan 20 százalékkal drágább virágokat és sírcsokrokat vihetünk idén a temetőkbe
Tasnádi Irénke virágbolt-tulajdonos / Fotó: RTL Fókusz

A krizantém a legnépszerűbb a kínálatban, hiszen jól bírja az időjárás viszontagságait, akár két héten át szép marad. A Nemzeti Agrárkamara adatai szerint az éves krizantémmennyiség 60 százalékát októberben és november elején értékesítik a kereskedők.

A virágbolt-tulajdonos tapasztalata szerint ilyenkor általában a nagyfejű krizantémokat keresik. Népszerűek még a száraz termékek, ebből van olcsóbb és drágább kategória, utóbbit már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak.

„Már nem lepődök meg semmin”

A krizantém mellett a selyemvirágokra is sokan költenek. Ezek átlagosan 3000 forintba kerülnek most a tavalyi 2500 után. A sírcsokrok már 1500 forinttól is elérhetők, de a nagyobbakért háromezret kell fizetni.

Már nem lepődök meg semmin. Nem nagyon válogattam, ami a kezem ügyébe akadt, azt megvettem

– mondta egy másik vásárló.

A végére egy kis jó hírrel is szolgálhatunk. Az idei drágulás ellenére a virágboltos úgy látja, további áremelkedés nem várható – legalábbis idén.

#Fókusz#Videó#Belföld#mindenszentek#halottak napja#temető#emlékezés#drágulás#sír#virágok

Címlapról ajánljuk