Fókusz

Minden elhunyt gyerek után 4 millió forint – ez volt a biztosító első ajánlata a veronai buszbaleset után

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. szeptember 27. 20:44

Öt évvel a tizennyolc halálos áldozatot követelő veronai busztragédia után egy újságcímlap is felzaklatja a hozzátartozókat. Egyikük, Szendrei Endre a Fókusznak reagált arra a lapértesülésre, hogy 406 millió forint kártérítést kaphat minden áldozat családtagja.

Több tíz-, de akár százmillió forintot is kaphatnak azok a hozzátartozók, akik 2017. január 20-án elveszítették szerettüket a veronai buszbalesetben. A kártérítés elérheti a 406 millió forintot – írta kedden a Bors online

Szendrei Endre unokahúgát gyászolja. Azt mondja, nincs az az összeg, ami enyhítené a fájdalmat.

Nekünk szegeznek olyan kérdéseket, hogy egyáltalán van-e olyan pénzösszeg, amivel elégedettek lennénk. Én azt gondolom, hogy ezt a kérdést vissza kell dobni. Ki tudja kifejezni a hozzátartozója életének az értékét? Azt a valószínűsíthető fájdalmat és nyomorúságot, amit életünk végéig kell érezni, amikor eszünkbe jut a szerettünk

 – fogalmazott a hozzátartozó.

Az ő szavaival élve a tragédia visszatérő motívuma, hogy mennyi a kártérítés összege. Úgy érzi, mintha ki akarnák kényszeríteni belőlük, hozzátartozókból, hogy mennyire értékelik elvesztett szerettüket,

Neki és a többi gyászoló családtagnak is nap mint nap meg kell küzdenie a hiánnyal, amit lehetetlen forintosítani.

„Hogy ebben a tragédiában kinek mekkora szerepe volt, a bíróság ennek még a végére sem jutott. Kártérítésről beszélni még korai. Az más kérdés, hogy 5 éve történt a tragédia, és 5 év után még ott sem tartunk, hogy egyáltalán megállapítsák a felelősség mértékét” – tette hozzá Szendrei.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a bíróság ne hozott volna már összegszerű ítéleteket, a buszsofőrtől például nem számítanak pénzre a hozzátartozók. A biztosítótársaságnak 1,8 milliárd forintot kell fizetnie, amiben minden kártérítés benne van, az autópályában okozott kár, a sérültek hazaszállítása és utógondozása is. Ezekkel együtt egy elhunyt gyerek után elsőre négymillió forintot ajánlott fel a biztosító, ami Szendrei szerint tisztességtelenül alacsony összeg.

Annyit elárulhatok, hogy ennek a 4 milliónak a többszöröse került kifizetésre, de azért elgondolkodtató, hogy ez hogyan is működik.


A biztosító által fizetett összeg nem egyenlő a kártérítéssel. Jelenleg 5 olasz vádlottja van az ügynek, akiknek valamilyen módon közük volt az autópálya kivitelezéséhez, tervezéséhez, karbantartásához vagy fenntartásához. Ha bűnösségük beigazolódik, akkor ők, illetve munkaadójuk fizeti a kártérítést.

Annyit ér egy ember élete, amennyit a bíróság megítél a hozzátartozóknak?
Szendrei Endre


Mivel a tragédia olyan súlyos volt, hogy a rendes hétköznapi élethez Endre szerint már nem lehet visszatérni, szerinte „olyan kártérítési összegeknek kellene lennie általánosan mindenhol, ami valóban lehetőséget ad arra, hogy az élet folytatása elképzelhető legyen”.

De a kártérítésnél is fontosabb, hogy egy ilyen tragédia soha ne ismétlődhessen meg. A hozzátartozók csak két intézkedésről tudnak, amit a baleset után hoztak: korlátozták az utazás időtartamát, és nem lehet egy bizonyos kornál öregebb egy autóbusz. Szendrei szerint ez kevés, ma már nem science fiction, hogy olyan technológiát használjanak ilyen távolsági buszokon, ami megelőzheti a tragédiákat. Az egyik ilyen egy berendezés, ami figyeli a sofőr ébrenlétét, a másik pedig a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer.

A buszsofőrt már őrizetbe vették, folyamatban van az átadása az olasz hatóságoknak, hogy aztán megkezdje börtönbüntetését. Erre az évre még 3 tárgyalást tűzött ki a bíróság, Szendrei azonban azt mondja, szerinte még jövőre sem születik ítélet az ügyben.

#Fókusz#Videó#Baleset-bűnügy#veronai buszbaleset#kártérítés#bíróság#elhunytak#hozzátartozó

Címlapról ajánljuk