Fókusz

Tízmillió egyetlen tojásért, 500 millió egy liter olaj – nemzedékek óta vezeti Éva néni a család kiadásait

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. szeptember 25. 9:16

Éva néni több mint hetven éve vezeti családja költségvetését. A bevételek és kiadások naplózását annak idején anyósa kezdte el, neki pedig nem volt ellenvetése, hogy folytassa a hagyományt. A füzetkéknek köszönhetően 1936. február elsejéig visszamenőleg megnézhetjük, milyen volt a gazdasági helyzet Magyarországon.

Több mint hét évtizede egyetlen olyan nap sem telt el, hogy Éva néni ne vezette volna a családi költségvetést. A vásárlások után ma is gyűjti a blokkokat, amiket kidob, miután a füzetbe vezette őket. Bankkártyája nincsen.

Amikor Éva néni első gyereke megszületett 1952-ben, akkor egy csokor virág ára 375 forint volt, egy bélyegé pedig 60 fillér, a cigarettára 660 forintot költöttek.

Egy kiló cukor ára 10 forint se volt, míg ma több mint 300 forintba kerül.

A kántálóknak egy pengő járt, míg cipőjavításra egy pengő 90 fillért költötek. Mindennél talán még érdekesebbek Éva néni anyósának feljegyzései az

1946-os hiperinflációról:

Irtózatos a drágaság. Például egy tojás kétmillió pengő. Főképpen cserébe lehet venni mindent. Lekvár, dió, olaj, zsír a csereeszköz. Máról holnapra emelkedik a drágaság. december 24-én 1 tojás tízmillió pengő, 1 liter olaj 500 millió pengő. Csak billiárdban beszélhetünk. Belezavarodtunk a számokba.

Karácsonytól júliusig pedig annyit inflálódott a magyar pénz, hogy már csak a vonaton és postán lehetett készpénzben fizetni.

A nyugdíjat postatakarékból kaptunk, és egyenlő lett a semmivel

 – olvasható Éva néni anyósának a feljegyzésiből.

Nem elégszik meg azzal, hogy az év 365 napján feljegyzi a kiadásokat. Év végén összegzi is a 12 hónapot.

Egész évben 13 710 forint 30 fillér volt 1995-ben a bevétel, a kiadás pedig 12 322 forint, 80 fillér.

Éva néni első nyugdíja 7066 forint volt, ma pedig 164 505 forint.

És, hogy meddig írja? Azt mondja, addig, amíg csak az eszét tudja. Sajnos a Bornemissza családban nincs más, aki tovább vinné a hagyományt.

#Fókusz#Életmód#Gazdaság#hiperinfláció#spórolás#füzet#Éva néni#infláció#ma

Címlapról ajánljuk