Fókusz

Karácsonyig akár százezren is elveszíthetik a munkájukat

Maár LauraMaár Laura

2022. szeptember 23. 20:24

Sorra zárnak be az éttermek és az üzletek, mert nem tudják kitermelni a magas rezsi mellett azt a bevételt, amivel átvészelhetnék a következő hónapokat. Ez pedig ahhoz vezet, hogy napról napra nő a munkanélküliek száma. A legújabb hírek szerint Magyarországon 20 százalék feletti infláció várható, magas költségvetési hiány, jövőre pedig gazdasági visszaesés.

Nyár közepén még a történelmi munkaerőhiányról szóltak a hírek. A rendkívül magas bérek ellenére is alig volt, aki elment volna szakácsnak, felszolgálónak, buszsofőrnek, vagy éppen bolti eladónak. A GKI vezérigazgatója szerint azonban ez is ráerősített a mostani rendkívül magas inflációhoz, ami pedig hozzájárul az elbocsátásokhoz.

Az infláció nem csak az elmúlt hónapokban, hanem már sokkal korábban elkezdődött, a pénzromlás üteme évek óta az uniós átlag feletti Magyarország. Az elmúlt egy évben az Eurostat statisztikái szerint 18,6 százalékos volt az általános áremelkedés Magyarországon. De legjobban az élelmiszerek drágultak. Az egyes termékek közül a kenyér drágult kiugróan. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 65 százalékkal kell érte többet fizetni, mint tavaly. Míg az uniós drágulás átlagban a 20 százalékot sem éri el.

A kenyér mellett a legdinamikusabban a tejnek és a tejtermékeknek az ára nőtt csaknem 50 százalékkal. Az uniós átlag viszont itt is 20 százalék alatt maradt. A szakértők szerint a drasztikus áremelkedés ütemének a mérséklődése várható ugyan a következő hónapokban, de jövő augusztusig így is további 15 százalékkal nőhetnek még az élelmiszerárak. Ezzel együtt pedig a munkanélküliség is.

Nyitókép: Nathan Cowley / pexels

#Fókusz#Videó#Gazdaság#munkanélküliség#elbocsátás#infláció#visszaesés

Címlapról ajánljuk