Fókusz

„A korosztályom helyzete ellehetetlenül” – hogyan tud megélni egy egyetemista az elszabaduló albérlet- és rezsiárak mellett?

Morva AnnaMorva Anna

2022. szeptember 13. 21:02

Hogyan tud megélni egy egyetemista manapság úgy, hogy egekben vannak az albérletárak, egyre drágább az étkezés, a szórakozás? Mennyi pénzt kell havonta költenie egy diáknak? Samuék négyen bérelnek egy 40 négyzetméteres albérletet, és a paradicsomos tészta a legnagyobb sláger. Húsból már sokkal kevesebbet fogyasztanak, mert drága. Az egyetem mellett dolgoznak, otthonról és egymástól is kapnak anyagi segítséget a diákok, de sokszor ez sem elég.

Minden, csak nem felhőtlen dolog most egyetemistának lenni. Az infláció teljesen felemészti az ő egyébként sem túl nagy büdzséjüket. Pedig tele vannak álmokkal, és harcolnak a jobb jövőjükért. Hol él, mit eszik, és mennyiből szórakozhat manapság egy egyetemista? 

Pongrácz Samu már évekkel ezelőtt kirepült a családi fészekből. Épp most kezdődött az utolsó éve az egyetemen. Igencsak nehezített pályán szakadt rá a felnőtté válás súlya, ahogy a kortársainál is: a járvány kellős közepén érettségizett, majd jött a felvételi, azzal együtt egy újabb covidhullám, most pedig egy óriási infláció. 

„A korosztályom helyzete ellehetetlenül” – hogyan tud megélni egy egyetemista az elszabaduló albérlet- és rezsiárak mellett?
Egy tészta, keksz és üdítő 1810 forint. Fotó: RTL /Fókusz

Azt mesélte, kezdetben azt hitte, őt nem érinti majd az infláció. Ez a nézet egészen az első bevásárlásig tartotta magát.

Akkor szembesültem azzal, hogy ezek már bőven nem a megszokott árak, és durván megdrágult minden. Ezen is gondolkodtam, hogy a kiadásaimnak eléggé jót tenne, hogyha visszaköltöznék otthonra, és a családdal együtt vásárolnánk be

 – mondta Samu, aki végül költözés helyett úgy döntött, kicsit több munkát vállal. De újabb pofon jött az élettől, így mégiscsak a családhoz fordult segítségért. A korábban a vendéglátásban dolgozó fiú egy sérülés miatt már nem vállalhat ilyen munkát.

„A korosztályom helyzete ellehetetlenül” – hogyan tud megélni egy egyetemista az elszabaduló albérlet- és rezsiárak mellett?
Fotó: RTL / Fókusz

„Nagymamám mindig a lelkemre köti, hogy úgy támogat engem, hogy senkinek ne mondjam el, de azért én elég hálás vagyok ezért neki. Az alapvető létfenntartásomért már én felelek, az albérletet én fizetem ki, és a rezsit, a bevásárlást is én állom"  – mondta.

De hogy mit jelent a bevásárlás az egyetemistáknál a mostani helyzetben, arról igen szomorú képet kapunk, Samu most nagyjából 2-3 ezer forintot költhet ételre naponta. 

Ez azonban gyorsan elmegy. 

„Vettem egy makarónit, egy kekszet és egy üdítőt, és mindez 1810 forint volt. Nem gondoltam volna, hogy ez a három dolog ennyibe fog kerülni" – csodálkozott rá az árakra. De mint minden kreatív főiskolás, ő is sok trükköt tanult arról, hogy lehet olcsón jóllakni. 

„A korosztályom helyzete ellehetetlenül” – hogyan tud megélni egy egyetemista az elszabaduló albérlet- és rezsiárak mellett?
Már a legolcsóbb sör is 720 forintnál kezdődik. Fotó: RTL /Fókusz

Samu nagyjából havonta munkával és családi segítséggel együtt 200 ezer forintból gazdálkodik, ebből 50 ezer forint a lakhatásra megy, a többi pénzből kell megélnie a hónap végéig. Egészen eddig nem fájt a feje emiatt, de most a legokosabb spórolási trükkjei mellett is van, hogy kifogy a pénzéből, és ciki vagy sem, a barátai anyagi támogatására szorul.

A káoszban Samunak a legnagyobb védőhálót a baráti társasága jelenti. Egy olyan built, mint egy esti szülinap is inkább összedobnak, hogy senki ne maradjon ki belőle. Mert a társasági életről már nem akarnak lemondani, elég volt a magányból a covid idején.

Mindig a legolcsóbb borból és a legolcsóbb sörből szoktunk kérni, ez a spórolás, de a sör is már mindenhol 720 forintnál kezdődik, úgyhogy ezt sem mondanám kifejezetten olcsónak.

Nagyon nehezen élik meg ezt az időszakot. Főleg úgy, hogy tele vannak vágyakkal a jövőre nézve, dolgoznak és tanulnak is céljaikért. De hiába a lendület, ha mindig jön egy újabb csapás, ami megnehezíti a jövő tervezését. 

#Fókusz#Videó#egyetemista#spórolás#rtl#infláció

Címlapról ajánljuk