Fókusz

A világon elsőként magyar hegymászók jutottak fel a Bondit Peak tetejére – egyiküknek korábban 4 ujját amputálták

Hubai AntalHubai Antal

2022. augusztus 11. 19:48

Soha senki még nem mászta meg eddig az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peaket, amit most először a magyar hegymászó-válogatott vakmerő férfitagjai hódítottak meg. Így derült ki az is, hogy a hegy 200 méterrel magasabb, mint ahogy hitték. 

Nem ez volt az expedíció során az egyetlen hely, ahova a magyarok elsőként értek fel. Olyan hegycsúcson is jártak, amelynek még neve sem volt, így végül ők választhattak. 

hegymászó csúcs pakisztáni Bondit Peak
Fotó: RTL Klub/Fókusz

A négyfős csapatból Ágoston Viktor rezidens orvos, Száz László állatorvos, a tervezőmérnökként dolgozó Kerekes Bence pedig Svájcban él. Mindhárman a hegyek megszállottjai, Bence mászó karrierje tavaly márciusban azonban veszélybe került, négy ujját ugyanis egy mászás után amputálni kellett, ahogy arról az rtl.hu elsőként beszámolt.

Szerencsétlenségek sorozata vezetett a tragikus balesethez a Mönch csúcs megmászása közben. 3711 méter környékén eltört ugyanis Bence hágóvasa, egy pihenő során pedig kiesett kabátjából a vastag kesztyűje, és legurult a hegyoldalon. Közben befelhősödött, így helikopteres mentés szóba sem jöhetett, a mínusz 30 fokban megfagytak volna, ha ott maradnak, így végül megmászták a csúcsot, és a könnyebb úton értek le a hegy túloldalán. Bence jobb kezét csak egy vékony bőrkesztyű védte, ami a végül 28 órás mászás végére teljesen lefagyott. 

hegymászó csúcs pakisztáni Bondit Peak
Kerekes Bence, Fotó: RTL Klub/Fókusz

Két társa is szenvedett kisebb fagyási sérüléseket, Bence viszont nem kapta meg időben azt a gyógyszert, ami sokat segített volna ujjai állapotán, mert nem ismerték ezt a kórházban. Mire Genfbe került egy fagyási specialistához, már késő volt. Két hét után kiderült, hogy a jobb kezén négy ujját amputálni kell. Mivel hegymászó, így próbáltak az orvosok minél többet meghagyni az ujjaiból. Azóta hét újabb korrekciós műtétje volt. 

hegymászó csúcs pakisztáni Bondit Peak
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Bence számára a mostani pakisztáni expedíció jelentette a nagy visszatérést és bizonyítást, ez pedig érzelmileg a Bondit-csúcsán csúcsosodott ki. Miközben hegymászótársai egymást ölelték örömükben, Bence az arcát a hóba temetve zokogott. 

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott három éve jött létre, a koronavírus-járvány miatt azonban idén tavaszig nem tudtak megszervezni semmilyen expedíciót. Miután a 8000 méter feletti hegycsúcsokra ma már – kis túlzással – bárkit felvisznek a hegyi segítők, serpák oxigénpalackkal, ha van az embernek elég pénze, a profi hegymászók számára Pakisztán és a Karakorum hegységben levő sok meghódítatlan 5-6000 méter magas hegycsúcs lett a sláger. Ezeket mindenfajta segítség nélkül másszák meg, serpák, rögzített kötelek és kész alaptábor nélkül. 

#Fókusz#hegymászó#csúcs#száz lászló#ágoston viktor#kerekes bence#bondit peak#hegymászó válogatott

Címlapról ajánljuk