Fókusz

Rejtett kamerával jártunk utána, hogyan virágzik az étolajbiznisz az árstop miatt Komáromban

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. augusztus 5. 7:07

240 forintot keresnek egy liter étolajon azok, akik kartonszámra veszik és viszik az olajat Szlovákiába a komáromi üzletekből. Komáromban a helyiek az állítják, naponta több szlovák rendszámú utánfutó és kisteherautó is megfordul a boltok parkolójában, és a rendszert kijátszva megpakolt csomagtartóval viszik ki az országból az étolajat. Volt olyan bolt, ahol már délelőtt elfogyott a készlet.

Komáromban elindult az étolajbiznisz. Míg Szlovákiában egy liter étolaj 2 euró 80 cent, vagyis körülbelül 1100 forint, addig Magyarországon ugyanaz a kiszerelés mindössze fele annyiba kerül. 

A helyiek szerint ez az oka annak, hogy naponta több szlovák rendszámú utánfutó és kisteherautó is megfordul a boltok parkolójában, és bár a kormányrendelet alapján egy személy egy literből három flakont, az ötliteresből pedig csak egyet vásárolhat, sokan kijátsszák a rendszert, és kartonszámra viszik az olajat. 

A Fókuszt informáló helyi lakosok szerint sokan egy teljes bevásárlókocsit megpakolnak étolajjal, hogy aztán a határ túloldalán eladják. A közösségi oldalon több erre utaló posztot is találtunk: egy palack étolajat 2 euróért árulnak, így az eladó nagyjából 240 forintot nyer az üzleten. 

Az egyik népszerű komáromi diszkontáruházban a Fókusz is megpróbált háromnál több étolajat venni, a pénztárnál azonban nem engedték. Mindezt rejtett kamerával rögzítettük. 

A helyiek szerint az étolajjal üzletelők ilyenkor képesek még egyszer beállni a sorba, vagy akár négyen-öten is eljönnek, 

hogy minél több darabot vehessenek, amiket aztán jó pénzért értékesítenek a szomszédos országban. A helyiek emiatt készlethiányra panaszkodnak.

Egy másik üzletben délelőtt 11 órakor már csak egy-egy flakon volt a polcokon, az eladók azt mondták, aznap már mindent eladtak, és csak másnap érkezik az új áru.

Étolajvásárlás csak személyivel?

Az év elején bevezetett élelmiszerárstop összesen hét terméket érint, ezek közül a határ menti lakosok az étolaj mellett még a kristálycukor felvásárlásra lettek figyelmesek.

Ukrajna az egyik legnagyobb előállítja az étolajnak, a háborús helyzet miatt azonban az emberek nemcsak az áremelkedéstől, de a készlethiánytól is félnek. Németországban egyes szupermarketekben például már csak személyi igazolvánnyal lehet étolajat vásárolni, amit azzal indokolt az érintet élelmiszer-üzletlánc, hogy a lehető legegyenletesebben szeretné szétosztani a készletet a vásárlók között. 

A komáromi lakosok szerint náluk is ez lenne az egyetlen megoldás. Ahogy néhány hónapja a határon túlról érkezők benzinfelvásárlása is azzal szűnt meg, hogy csak magyar rendszámú autóra lett érvényes a kedvezményes ár.

A szlovák árakról a Fókusz is megbizonyosodott. A legolcsóbb flakon étolaj 1030 forintba kerül, míg az ötliteres 17 euró, vagyis körülbelül 6700 forint, szinte kétszer annyi, mint a magyar boltokban. De nálunk is már csak nyolc hétig maradnak alacsonyan az árak. Október elsejétől ugyanis megszűnik az árstop, így az elemzők szerint az étolaj akár több mint 1000 forintba is kerülhet. 

#Fókusz#hatósági ár#étolaj#szlovákia#árstop#komárom#rejtett kamera#Gazdaság#élelmiszer

Címlapról ajánljuk