Fókusz

A megemelkedett rezsiárak miatt hidegen maradhatnak a tantermek, ezért meghosszabbodik majd a téli szünet?

Forgó ViktorForgó Viktor

2022. július 29. 20:08

A júliusi hőségből figyelve még távolinak tűnik a fűtésszezon, pedig a lakosság jelentős része már most elkezdte beszerezni a fűtenivalót. Már ha be tudja. Fát venni ugyanis nem mindenki tud, mert vannak, akiknek nincs rá pénzük, aki pedig ki tudná fizetni, azért nem tud vásárolni, mert rengeteg helyen készlethiány van. 

A tűzifa jelentősen drágult, ma már 30-40 vagy akár 60 ezer forintba is kerülhet köbméterenként. Ezért sokszor kényszerűségből háztartási hulladékkal, autógumival, szeméttel fűtenek – vagy gyakorlatilag bármivel, amit az utcán találnak, akik nem tudják megfizetni a tüzelőt.

Múlt csütörtökön jelentek meg az új lakossági rezsiárak, ami alapján minden háztartás és család lázas számításokba kezdett. A rendelet szerint a villamos energia fogyasztási plafon fölötti ára a duplájára nőtt, a földgáz esetén pedig köbméterenként a hétszeresét kell fizetni a kedvezményes tarifának. A tűzifa ára azonban ezekhez képest is drasztikusan emelkedik. 

Most a Belügyminisztérium utasította a tankerületeket, hogy „haladéktalanul fel kell mérni az intézményekben a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, kályhák beszerzésével. Nagyon fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek ellenőrzött, működőképes kéménnyel.”

A Pedagógusok Szövetsége azt feltételezi, hogy amennyiben nem sikerül az oktatási intézményekben az átállás, a hideg tantermek miatt meghosszabbíthatják a téli szünetet vagy rosszabb esetben visszaállíthatják az online oktatást a téli hónapokra.

#Fókusz#Belföld#energia#gáz#tankerület#tűzifa#belügyminisztérium#Videó#rezsi

Címlapról ajánljuk