Fókusz

Bíró Ica a rezsin, Molnár Anikó az élelmiszereken próbál spórolni, nyaralni egyikük sem megy

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. július 19. 20:38

Bíró Ica és Molnár Anikó idén sem mennek nyaralni. Ők is a magyarok kétharmadához tartoznak, akik már most megfognak minden forintot. Azt mondják, bizonytalan a holnap, nem tudni, hogy a ma elköltött ötven- vagy százezer forint honnan fog hiányozni néhány hónap múlva. 

Hiába érkezett meg a hőség és a tökéletes idő a nyaraláshoz, idén sokan csak képeken, vagy emlékeiket felidézve láthatják a tengert, de talán még a Balatont is. A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív felmérést, amelyből kiderül, hogy a megkérdezettek majdnem kétharmada nem nyaralt, és nem is tervez utazást idén.

Molnár Anikó utoljára Egyiptomban nyaralt három évvel ezelőtt. Tervezett idén utazást, Görögországban, vagy Törökországban pihent volna egy hetet, de ezt az álmát valószínűleg el kell engednie. 

Bíró Ica a rezsin, Molnár Anikó az élelmiszereken próbál spórolni, nyaralni egyikük sem megy

A költségek miatt ma már azt is meggondolja, hogy a Balatonra leugorjon-e egy-egy napra.

Ennek több oka is van, egyrészt és a leges- legfontosabb az a financiális része. Amilyen hírek most vannak, fogalmunk sincs, hogy mi lesz. Nem tudom, hogy nyugodtan kifizethetnék-e 2-300 ezer forintot egy nyaralásra, hogy később az a pénz nem fog-e hiányozni a kasszából. Nehogy az legyen, hogy elmegyek nyaralni, jól érzem magam, utána pedig a kutyáimnak nem tudok majd kaját venni 

– mondta az egykori valóságshow szereplő.

Bíró Ica is régen látott tengert, hat évvel ezelőtt Béres Alexandra hívta őt Görögországba, ahol szállodákban tartottak tornaórákat. Nagyon szeretne eljutni Tibetbe, vagy látni a Machu Picchut Peruban, de az álomnyaralás egyelőre még várat magára.

A Publicus felmérésében a megkérdezettek 17 százaléka kevesebb, mint 50 ezer forintot költ pihenésre, a nagy többség, 45 százalék 50 és 150 ezer forintot fordít nyaralásra. A felmérésben résztvevők csupán 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félmillió forintnál is többet szán utazásra.

Ugyan változó, hogy kinek milyen típusú kikapcsolódásra van szüksége, a pszichológus szerint az emberek többségének elengedhetetlen lenne egy-egy rövidebb-hosszabb utazás. És ezt legtöbbször az sem helyettesíti, ha szabadságot veszünk ki, és otthon maradunk, mert ekkor nem érnek minket új ingerek.

A szakember figyelmeztetett:

Ha valaki nem szakít elég időt arra, hogy pihenjen, ez lehet akár otthoni pihenés, nyaralás, bármi, akkor ez pontosan ugyanazt idézi elő nála, mint, hogyha valaki tartósan keveset alszik. Ki fog merülni, és hajlamosabb lesz a betegségekre is. 

Anikó azt mondja, ugyan ő is a nagy többséghez tartozik, és költhetne 50-150 ezer forint közötti összeget pihenésre, mégsem teszi, mert fél attól, hogy mi várható a közeljövőben. Szórakozni nem jár, egyetlen kikapcsolódása a strandolás. 

Anikó a sajton, Ica a rezsin spórol

Bíró Icát megdöbbentette, hogy mennyire elszálltak az élelmiszerárak, így metál lady most azon spórol, amin tud. Ritkábban jár boltba, megválogatja, miből és mennyit vásárol, sőt megpróbál előre menekülni: felújításba kezdett, hogy minél többet spóroljon a rezsin.

Csomó dologról inkább lemondok, mert nem szükséges. Itt ruhaneműre gondolok akár, de ez mindenkinek más. Nagyon fontosnak tartom, hogy az otthon, ahol élek, az úgy legyen szigetelve, felújítva, hogy legjobban tartsa a hőt, és ez már önamgában egy óriási n spórolás. És természetesen legfontosabb lenne a napelem. Én inkább ebbe fektetem most az erőmet, energiámat,olyan otthont szeretnék, ami eltartja saját magát

 –  mesélte a ftneszceleb.

Molnár Anikó szerint nincs már olyan ember Magyarországon, aki ne érezné meg az infláció hatásait. Azt mondta, előfordult már olyan, hogy annyira drága volt a trappista sajt, hogy nem volt hajlandó megvenni, inkább visszatette a polcra.

Anikó sminktetoválóként dolgozik Budapesten, minden nap pomázi otthonából jár be a fővárosba. A munkájában már nem tud min spórolni.

A festékek is, amivel dolgozom irdatlanul megdrágultak, viszont árat nem nagyon tudok emelni, mert az embereknek sincs pénzük. Tehát kevesebb munkadíjat teszek rá, tehát kevesebb haszonnal dolgozom, mint amennyiért eddig

– panaszkodott Anikó, aki már azon is elgondolkodott, hogy csak heti háromszor megy be munkahelyére a magas költségek miatt.

Bíró Ica a rezsin, Molnár Anikó az élelmiszereken próbál spórolni, nyaralni egyikük sem megy

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok számára most a belföldi célpontok a legnépszerűbbek: azok közül, akik már utaztak, vagy terveznek nyaralást, 58 százalékuk belföldi helyszínt választ. Külföldre 27 százalékuk menne pihenni és csak 14 százalékuk szeretne itthon, és az országhatáron túl is utazni.

#Fókusz#nyaralás#infláció#molnár anikó#bíró ica#rtl#ma

Címlapról ajánljuk