Fókusz

„A kislány a szeretetet kapta három éven keresztül” – megszólalt a zaklatással vádolt színitanodás tanár, aki becsületsértés miatt perelte be volt tanítványát

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 19:39

Hunyadi Emőke, egy budapesti színitanoda egykori diákja azt állítja: amikor 16 éves volt, tanára felnyomta a falra az ágyékával, az ölébe kellett ülnie és puszikat adnia neki. A nő feljelentést tett egykori tanára ellen, aki viszont becsületsértésért jelentette fel a fiatal lányt. A mozgástanár, aki rendezőként is dolgozik, továbbra is mindent tagad. 

Rendszeres megalázásról, kötelező puszikról és ölbe ülésekről, hatalommal való visszaélésről számolt be Hunyadi Emőke, egy budapesti színitanoda egykori növendéke az RTL Híradónak még áprilisban. 

Az ügy kirobbanásakor a színitanoda három volt tanítványa tett rendőrségi feljelentést egykori tanára ellen, akit zaklatással, valamint szexuális visszaéléssel és kényszerítéssel vádolnak. Közben egykori tanára is feljelentette a lányt, akit becsületsértéssel vádol. Az RTL jelen volt a tárgyaláson, ahol a rendező vádlóként, Hunyadi Emőke pedig vádlottként szerepelt.

Tisztelt ügyvédnő, mozgást tanítok. Ez ritka alkalom volt, a diákok próbálják ráhúzni, hogy ennek szexuális tartalma van, a fizikai színházban, ez a színpadon, főleg ezekben a darabokban előfordult 

– mondta a tanár a bíróságon arra a kérdésre, hogy benne van-e a tanrendben, hogy a diák az órán beleül a tanár ölébe. Szerinte a szakmája a szereteten alapul, és „a kislány a szeretetet kapta három éven keresztül”.

A tanár a tárgyaláson továbbá azt is tagadta, hogy bármikor belecsípett volna tanítványa fenekébe, vagy falhoz szorította volna. Azt is mondta, hogy soha senkit nem vetkőztetett feleslegesen, hiszen amikor diákjait arra kérte, hogy bugyiban táncoljanak neki, az csak a jelmezpróba része volt.

A saját bugyim próba- vagy bármilyen jelmeznek számít, úgy, hogy sosem voltam egyetlen színdarabban hasonló méretű jelmezben, és a szituációban jeleztem, hogy nem szeretném megtenni

– mondta Hunyadi Emőke, aki szerint folyamatosak voltak a határátlépések, amelyek a tanárok és a többi diák előtt zajlottak, mégsem tett senki semmit. Ugyanakkor azt mondja, a sajtóban megjelent első cikk óta újabb 36 érintett kereste meg őt.

Többünknek írt Messengeren félreérthető üzeneteket, de ez egyáltalán nem fér bele a tanár-diák viszonyba, hogy kapsz a popsidra pálcával, vagy gyere le hozzám a Balatonra

– mondta a lány, aki szerint ugyanaz a zaklató tanár írt diáktársainak is obszcén üzeneteket.

A szexuális zaklatáson túl a tanár szerinte tanítványai súlyát is folyamatosan kritizálta. Hunyadi Emőke arról beszélt, rengetegen lettek testképzavarosak azért, mert nem akarták, hogy őket is olyan megalázások érjék, aminek nap mint nap szemtanúi voltak. 

Én is belekerültem ebbe a testképzavarba, 45 és fél kilósan jelentem meg az egyik év után 179 centi mellett

 – mondta a lány, akivel nem mindenki ért egyet. Fülöp Máté, a társulat egyik legrégebbi tagja kiváló tanárnak tartja a rendezőt, akinek darabjaiban már hét éve szerepel. Kéretlen érintéseket nem, mások testsúlyára tett megjegyzéseket viszont tapasztalt, de szerinte ezek nem lépték át a színházban megengedett kereteket.

Lehet, hogy amit én nem érzek megalázónak, azt lehet, hogy más annak érez, ezt sajnos nem tudom. Lehetnek olyanok, akik megbántottan távoztak az ő színtársulatából

– mondta Máté a Fókusznak, aki szerint a tanár csak pár kilóért szólt, azt is csak azért tette, hogy versenysúlyba hozza diákjait, hogy „tökéletesek” legyenek.

A mozgástanár jogi képviselője szerint nagyon fontos, hogy legyen különbségtétel az erkölcsi és a büntetőjogi felelősség között, mert mint mondja, a büntetőjognak mindig a végső eszköznek kell lennie.

„Sok esetben vannak olyan rendezői eszközök, amelyek éppen arra szolgálnak, hogy a legjobbat hozzák ki ezekből a gyerekekből, akik egyébként színészek lesznek, és valamilyen szinten hozzájárulnak ahhoz, hogy a színművészetet elsajátítsák valamilyen eszközökkel” – mondta a jogi képviselő, akinek a kijelentésével Mérő Vera, az Amnesty Magyarország jogi képviselője erkölcsileg csöppet sem ért egyet. 

Nincs olyan nagyobb jó, nincs olyan magasztos cél, ami legitimálná azt, hogy embereknek megsértsük az alapvető emberi jogait, a méltóságukat

– mondta Mérő a Fókusznak, aki szerint a zárt, tekintélyelvű közösségek a hatalmi visszaélések melegágyai. 

Emőke problémáját intézményi keretek között nem tudta megoldani, mivel többszöri panaszt tett az iskolában, az pedig a tárgyaláson is kiderült, hogy a kivizsgálás eredményéről nem értesítették. Mint mondja, nem egyszerűen egykori mozgástanára ellen, hanem a rendszer ellen szólal fel. Célja, hogy a művészeti ágakban tanuló és dolgozó személyek fizikai és mentális egészségéről egy alapvető szabályrendszer gondoskodjon.

#Fókusz#Baleset-bűnügy#hunyadi emőke#tanár#zaklatás#szexuális zaklatás#feljelentés#mérő vera#noár#ma

Címlapról ajánljuk