Fókusz

A véletlen nyelés után jön a sokk – hogyan fulladhatnak ilyen sokan vízbe?

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. június 24. 21:07

Alig kezdődött el a nyár, de már több fiatal vízbe fulladásáról számoltak be a sajtóhírek, pedig a gyerekek értelmetlen halála sokszor könnyen megelőzhető lenne. Tóth István vízimentő már 22 holttestet talált meg, azt mondja, nem tudja megszokni ezeket az értelmetlen haláleseteket.

Két 17 éves fiú volt a Balaton idei első áldozata június elején. Szörfdeszkával úsztak be, de csak harmadik társuknak sikerült partra jutnia. A 17 éves Dávid édesanyja megtörten nyilatkozott az RTL-nek:

Nagyon bíztam a Jóistenben, hogy életben hozza vissza a gyerekemet, nem így.


A másik eltűnt fiú családja hívta, hogy megtalálták a holttesteket.

Az elmúlt napokban több tragédia is történt, Pilisen egy kétéves kislány fulladt bele a kerti medencébe, a szülők néhány percig hagyták magára, de a kicsi egy pillanat alatt elmerült, és a mentők már hiába küzdöttek az életéért.

A Tisza tokaji szakaszán egy 16 éves fiú ugrott vízbe a stégről, majd elmerült. A szigetcsépi szabadstrandon pedig a Ráckevei-Duna vizét élvezte a rekkenő hőségben egy 20 éves fiú, amikor vélhetően félrenyelt és pánikba esett.

A véletlen nyelés után jön a sokk

Az utóbbi fiú holttestét Tóth István, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársa találta meg. Azt mondja, nagyon zavaros volt a víz, tele volt előtte fürdőzőkkel, tehát nem volt könnyű megtalálni. Mivel István a közelben lakik, ő a leggyorsabban elérhető, viszont mint mondja, „amikor őt riasztják, akkor már nagy a baj”. Szerinte fontos, hogy felelősségteljesen érezzük magunkat otthonosan a vízben, és semmiképp se távolodjunk el a kijelölt helyektől.

Véletlenül nyel egyet az illető, onnantól kezdve kap egy olyan sokkot, hogy jön a probléma. Tehát ha az első víznyelést nem tudja kezelni – márpedig általában ezt nem lehet kezelni –, akkor jön a fuldoklás

– mondja István arról, hogy miért történhet a fulladás. 

„A legfőbb probléma, hogy a vizet nem tisztelik, sokan nem félnek tőle, pedig a víz nagyon veszélyes dolog.” A halálesetek egyik fő indoka tapasztalatai szerint, hogy fölhevült testtel ugranak a vízbe, és ez szívmegállást okoz.

Évente 150-en fulladnak vízbe Magyarországon, pedig kellő figyelemmel sok eset elkerülhető lenne
Tóth István

István azt mondja, ezt a munkát lehetetlen megszokni, és nagyon megviselik a halálesetek. 5-6 éve segíti a vízi rendőrséget, és eddig 22 embert talált meg.

Ezek értelmetlen halálok, gondatlanságból történnek. Sokszor a szülői felügyelet hiányzik, a gyerekek elmennek, mert nem félnek a víztől, besodródnak egy szörfdeszkával, egy gumimatraccal, és ebből van a tragédia.

Az amerikai Jean Davidson néhány éve Magyarországon járt, hogy beszéljen arról a szörnyű balesetről, ami örökre beárnyékolta az életét. A híres motoros legenda, Walter Davidson unokája ugyanis egy szörnyű balesetben elvesztette egyik családtagját.

Meghalt az unokám, belefulladt a tóba, meg lehetett volna előzni, ha a nagyobbik fiú kiabál és segítséget hív, nem pedig elszalad.

Rider mindössze 4 éves volt, Jean azóta arra tette fel az életét, hogy minél több gyereknek elmondja: minél előbb hívjanak segítséget vészhelyzetben. Az rtl.hu által kikért rendőrségi statisztikák szerint Magyarországon az elmúlt években évente száznál is több áldozatot szedtek a természetes vizek.

A WHO adatai szerint a legtöbb gyermekfulladásos eset 1 és 4 éves kor között következik be. 

A magára hagyott gyermek számára akár egyetlen perc is végzetes lehet, de ha a víz tiszteletét és a vízhez szoktatást már kiskorban elkezdjük, sokkal több tragédiát meg tudunk előzni, mint gondolnánk.

#Fókusz#Belföld#fulladás#víz#halál#fürdés##folyó#odafigyelés#gyerekek

Címlapról ajánljuk