Fókusz

500 forintért fél gombóc fagyi – teszteltük az idei kínálatot

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. június 23. 19:00

Kevés, de legalább nagyon drága. Valahogy így jellemezhetnénk idén a fagyipiacot. Siófokon egy gombóc 550 forintba kerül. Alföldy Annával, A Konyhafőnök egykori versenyzőjével mérlegünkkel és pénztárcánkkal együtt megnéztük, hogy Budapesten és a Balatonnál mennyibe kerül idén nyáron egy gombóc fagyi. Volt olyan hely, ahol csak fél adagot kaptunk teljes áron.

500 forintért kaptunk fél gombócnyi fagylaltot a Halászbástyánál. Alföldy Annával kóstoltuk meg a fővárosi kínálatot és szinte mindenhol legalább 50, de akár 100 forinttal is emelkedett az adagok ára a tavalyihoz képest.  

500 forintért fél gombóc fagyi – teszteltük az idei kínálatot

Alföldy Anna menthetetlenül édesszájú, hetente egyszer muszáj fagyit ennie. Vele és mérlegünkkel vettük nyakunkba a várost, hogy felmérjük a budapesti fagyi kínálatot. A Vörösmarty tér egyik legnépszerűbb helyén kezdtük a napot. Az 5 dekás gombócért 500 forintot fizettünk és kifejezetten jól szerepelt Anna minőségtesztjén.

Azt tapasztaltuk, hogy szinte mindenhol 50, de akár 100 forinttal is elmelkedett az adagok ára a tavalyihoz képest.

A cukrászok szerint a drágulás nem meglepő, az alapanyagok beszerzési ára ugyanis sok esteben a duplájára emelkedett az elmúlt hónapokban. A tejtermékek és a gyümölcsök árnövekedésén túl pedig egy fagyizó fenntartási-költségei sem segítik az árak alacsonyan tartását. 

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrásziparosok Országos Testületének elnöke szerint az alapanyagárak mellett az energia árak is elszálltak:

Van, ami megháromszorozódott ezeket a háromszoros költségeket nagyon nehezen tudják máshogy beintegrálni a cukrászda működésébe, muszáj ezt nagyjából közösen a vendégekkel kell valahogy kigazdálkodni.

A Halászbástyánál idén nyáron ismét óriási turistatömeg van. A szelfibotos, szalmakalapos nézelődők között sikerült megtalálnunk Anna kedvencét, a pisztácia fagyit. Az adag azonban nagyon szerénynek tűnt, ezért lemértük a gombóc súlyát. Nem is tévedtünk,

50 gramm helyett csak 30-at nyomott a fagyi, egy fél gombóc lemaradt.

500 forintért fél gombóc fagyi – teszteltük az idei kínálatot

Mérlegünkkel együtt leutaztunk a Balatonra is, hogy megnézzük ott mit kapunk a pénzünkért. Tihanyban levendula illatű levegőben páratlan kilátással nyalhatunk egyet a nyári forróságban.

450 forintért meg is kaptuk az ígért 40 grammunkat.

A legdrágábban Siófokon, a Petőfi sétányon ettünk egy gömbnyit és itt még az adag mérete is kicsit sántított. 550 forintba került egy gombóc, ami a mérleg szerint nem érte el az ígért 50 grammot: pohárral és kiskanállal együtt is csak a 4 dekát nyomott.

#Fókusz#fagyi#ár#drágulás#rtl#alföldy anna#A Konyhafőnök

Címlapról ajánljuk