Fókusz

Sosem látott felvétel Radics Béláról: ezért tartják őt minden idők egyik legjobb magyar gitárosának

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. június 5. 10:14

A negyven éve meghalt magyar gitárkirály személyét ma is mítoszok lengik körül. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar rockzenében, élete azonban tragikusan alakult. Most újra a legjobb formájában láthatjuk, hallhatjuk. De hogyan került elő az évtizedek óta dobozban pihenő videofelvétel róla?

Sosem látott felvétel került elő a magyar gitárkirályról. Több mint 40 évig állt a dobozban az a filmtekercs, amin Radics Béla zenél. A videó azért is ritkaság, mert az egyik leghíresebb magyar zenészről eddig csupán kettő darab mozgóképes koncertfelvétel jelent meg.

1968-ban olyat láthatott a koncertre járó magyar ifjúság, amit korábban soha. Egy gitáros a fogával pengette a húrokat, és szinte beleharapott a hangszerbe. A közönség őrjöngött, az emberek nem hittek a szemüknek, és megszületett a gitárkirály legendája. Radics Béla elsőként játszott Magyarországon amerikai bluesrock zenét, ezzel pedig egy csapásra a fiatalok kedvencévé vált.

A gitáros életéről nem rég a XXI. század adásában láthattak egy filmet. Egykori pályatársak, rajongók meséltek az angyalföldi rocker legendás alakjáról. 

Fiatalok voltunk, nekünk ez volt a fegyver, ez a lázadás. Nem úgy öltöztünk, ahogy a faterjaink, nem úgy viselkedtünk. Már kezdett nőni a hajunk, amit sokan nem néztek jó szemmel, és a Béla megjelent vállig érő hajjal, tornacipőben meg farmerben. Már az is elég volt, hogy rajongjunk érte. 

– mesélte Hegedűs István.

Radics Béla igazi külvárosi sztár volt, akiért a belvárosi fiatalok is rajongtak. Csodálói Kapitánynak becézték. Játszott egy zenekarban Demjén Ferenccel, Zoránnal, Balázs Fecóval, Som Lajossal és Póka Egonnal is. A legnagyobb sikereket a Taurus zenekarral aratta, Zöld csillag című daluk a magyar rockzene egyik legnagyobb slágere lett.

Nagylemeze azonban soha nem jelenhetett meg, a kommunista vezetés nem nézte jó szemmel a lázadását, ezért ellehetetlenítették.

A kiváló zenész az ivásba menekült, és végül 36 évesen, májzsugorodásban halt meg. 

A gitáros személye körül évtizedek óta mitikus történetek keringenek, életművét többen is elszántan kutatják. Egy szenvedélyes hangszergyűjtő ügyvéd, Kosik Kristóf több mint 30 év után találta meg Radics egykori bíbor gitárját, aminek egyedülálló hangja összeforrt a zenész stílusával. 

Nemrég előkerült a Tűzkerék zenekarról készült 1978-as stúdióminőségű felvétel, amiről eddig mindenki azt hitte, hogy elveszett. A filmszalagot szintén Kosik Kristóf találta meg és szerezte meg attól az embertől, aki Radics Béla örökségének őrzőjeként hivatkozik magára. 

A 16 mm-es filmszalagra rögzített felvétel több mint 40 évig dobozban állt, ezért komoly felújításra szorult, amit a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában végeztek el a szakemberek. 

A felvételen Póka Egon és Döme Dezső játszik Radics Bélával. Ez az első olyan videós hangfelvétel a gitárkirályról, amit a korszak itthon elérhető csúcstechnológiájával rögzítettek, így Radicsot végre a legjobb formájában láthatjuk, hallhatjuk rajta.

Radics Béla életművének egy nagyon fontos darabja került most elő. A felvétel hosszú évtizedek után igazolhatja, hogy miért is tartják őt a valaha volt egyik legjobb magyar gitárosnak. 

#Fókusz#radics béla#gitárkirály#rock#Kultúra

Címlapról ajánljuk