Fókusz

Ha fájdalmai voltak, vett egy könyvet és tanult – Kovács Károly 71 évesen tett emelt szintű érettségit

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. június 4. 20:05

Kovács Károlynál 9 éve rákot diagnosztizáltak. Nem akart belehalni a betegségbe, ezért úgy döntött, lefoglalja magát. Így esett, hogy a Tolna megyei Zombán élő nyugdíjas  lett a tavalyi év legidősebb érettségizője.

Ha fájdalmai voltak, levett egy könyvet a polcról és tanult. Menekülni akart a betegsége elől, de motiválta az is, hogy már gyerekként is szerette a történelmet.

De a harmadik motiváció és a legfontosabb: az unokáim voltak. Mert én példát szerettem volna mutatni nekik, hogy öreg fejjel is lehet tanulni, meg ők is tanuljanak mindig tovább és tovább, és így képezzék magukat.

– mondta a Fókusznak.

A 71 éves Károly bácsi az elmúlt években már beleásta magát a különböző történelmi témakörökbe, 2021-ben pedig úgy döntött, elérkezett az idő, hogy megmérettesse magát. Tavaly érettségizett a legfiatalabb unokája, akit azzal szeretett volna inspirálni, hogy vele tart.

Először csak sima érettségit akart tenni, de végül úgy döntött, megpróbálkozik az emelt szinttel.

Könnyedén vette az akadályokat, bár kezdetben lámpalázas volt. Elképzelése sincs, mint gondolhatott róla az a sok fiatal, akikkel együtt ült a gimnázium folyosóján, de feltehetően fogalmuk sem volt róla, hogy ki ő, és mit keres ott.

 

Mindössze 3 százalék hiányzott ahhoz, hogy Károly bácsi emelt szintű történelem érettségije jeles legyen, de ő így is elégedett az eredménnyel. Sőt, 71 éves nyugdíjas beadta a jelentkezését a Pécsi Tudományegyetemre is. Pontosabban nem ő, hanem gyerekei és unokái – nagypapájuk tudtán kívül.

Egerbe is jelentkezett, és ha jól alakulnak a ponthatárok, történelem szakos hallgató lesz, sőt akár még állami ösztöndíjra is jogosult lehet. Júliusban derül ki, hogy felvették-e valamelyik intézménybe.

Egy kizáró ok lehet csak, amiről mindenképpen konzultálnia kell előtte az orvosával. Influenza-időszakban nem ülhet be 60-70 ember közé.

Én ezt nem tartom ilyen nagy mellényű büszkeségnek, nekem ez egy menekülés volt a betegség elől, no és a példamutatás, meg a szeretet. Annyira boldog vagyok itt, az életben, hogy ha meg kell halni, én boldogan halok meg. 

Bár úgy gondolja, nem hajtott végre semmi különlegeset, mégis örül annak, ha lesz, aki a példáját követi. Károly bácsi az élő bizonyítéka annak, hogy sosem késő új dolgokat elkezdeni.

#Fókusz#érettségi#kovács károly#rtl#legidősebb érettségiző

Címlapról ajánljuk