Fókusz

Annyi az elárvult kismacska, hogy cumiztatásukhoz keresnek önkénteseket

Forgó ViktorForgó Viktor

2022. május 18. 19:18

A Menedék Állatvédő Alapítványhoz Máriakálnokra folyamatosan érkeznek az árván maradó, gyakran beteg kiscicák. A tavaszi-nyári cicaözön szinte minden évben megoldhatatlan feladat elé állítja őket, mert annyi a segítségre szoruló új lakó, hogy a helyek mindössze néhány hét alatt megtelnek. Éppen ezért ebben az időszakban hatalmas szükség van a kiscicákat ellátó, cumiztató állatbarátokra is.

Magyarországon körülbelül 2 millió kóbor macska él, akik rendkívül önállók, és akár emberi gondoskodás nélkül is képesek életben maradni és kontroll nélkül szaporodni. Ez utóbbi azonban komoly problémát jelent.

Fontos az ivartalanítás, utána ugyanis a kóborlás és a párkeresés ösztöne alábbhagy, így kevesebb esély van arra, hogy a macska megsérüljön, elüsse az autó, vagy hogy nem tervezetten tovább szaporodjon.

Szigligeti Rozália több mint 40, többségében beteg vagy sérült macskát gondoz Jánossomorján.

Nálam leginkább felnőttek vannak, mindenféle betegséggel. Antiszociálistól, az AIDS-estől a leukózisoson át a háromlábú, egyszeműig.

A szakértők szerint a megoldást a felelős macskatartás és a cicák ivartalanítása jelentené. Csak így lehet megelőzni, hogy macskák milliói éljenek menhelyeken vagy az utcákon.

#Fókusz#Belföld#kiscica#betegség#szaporodás#menhely#alapítvány#segítség

Címlapról ajánljuk