Fókusz

Rossz a kutyáknak, ha sétáltatják őket?

rtl.hurtl.hu

2022. április 29. 20:50

Magyarországon egy friss statisztika szerint 3 millió kutya él. A kutyasétáltatás valójában egy emberi találmány, amely tényleg nem okoz örömet minden kutya számára. 2022-től már világnapja is van, április másodika lett a „ne sétáltasd a kutyádat” nap.

A kutyatréner szerint azok a kutyák, amelyek élvezik a sétát, ugrálnak, rohangálnak, futkorásznak még akkor is, ha pórázra vannak kötve. Ehhez képest azok, amelyek nem szeretik a sétát, agresszívebbek, sokat ugatnak, idegesnek tűnnek a különböző hangoktól. Számukra a pórázon sétálás sem előnyös, mert nem érzik magukat biztonságban, nem tudnak elfutni, elbújni a zavaró tényezők elől. 

A kutyatréner szerint sokan rosszul gondolják, hogy a viselkedési nehézségekkel küzdő kutyákat sok mozgással lehet kifárasztani. A napi többszöri séta helyett otthoni edző- és kreatív játékokkal ugyanúgy vagy akár jobban is le lehet fárasztani mentálisan és fizikailag is egy kutyát. Ezt sokszor tapasztalta már Hugó gazdája, Barabás Évi is. 

10 perc alatt olyan aktivitásfokozatra jut, hogy utána, mint a kisgyerekek, elájul a játék után és boldogan alszik, és én is nyugodt vagyok reggelig. Tehát szerintem 10 perc intenzív, koncentrált játék otthon nagyobb igénybevétel számára, mint amikor megyünk a semmibe sokáig.

 

A brit kutyatréner nemcsak azért nyilvánította április másodikát a ne sétáltasd a kutyádat nappá, hogy felhívja a figyelmet a problémára, hanem ezzel ösztönözni is szeretné azokat a kutyatulajdonosokat, akik idős, sérült vagy elhízott négylábúakat nevelnek. Nekik is kiváló fejlődés jelenthet az otthoni, napi félórás kreatív játék, ezzel pedig kikerülhetik a stresszes és megterhelő sétálásokat.  

#Fókusz#Belföld#barabás éva#kutyasétáltatás#nyári dia#ma

Címlapról ajánljuk