Fókusz

„Úgy voltam, hogy vagy sikerül, vagy nem” – először mesélt a szívátültetéséről Fazekas Róbert diszkoszvető

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2022. április 22. 19:05

A sportolónál veleszületett szívrendellenességet diagnosztizáltak, és egy német férfi szerve mentette meg az életét. Decemberben szívátültetésen esett át, az Európa-bajnok diszkoszvető most először a Fókusznak mesélt arról, hogy mit élt át.

Fazekas Róbert azt mondta, a műtét miatt felkészült a legrosszabbra is, de 9 éves kislányának szeretete erőt adott neki. Most sterilszobában lakik otthon, és óvatosan elkezdett sportolni is, mert nagy álma, hogy részt vehessen a Transzplantáltak Világjátékán.

Felidézte, kisebb rosszullétekkel, ájulásokkal kezdődött a baj. „Utána elmentem Pestre, és kiderült, hogy van egy úgynevezett ingerületelvezetési problémám a szívemben. Nagyon sokszor rosszul lettem, nagyon sokszor a pacemaker élesztett újra. Voltak teljes ájulásos epizódok is, a család előtt is, ezek eléggé megviseltek mindenkit” – mesélte.

Ha óvatosan is, de már képes biciklire ülni. A 46 éves Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető néhány éve érezte, hogy valami nincs rendben vele. Azt hitte, hogy az évtizedekig tartó sportolás miatt érezte gyakran rosszul magát, aztán kiderült: veleszületett szívrendellenessége van, és nincs esélye az életben maradásra, csak akkor, ha új szívet kap.

Délelőtt feküdtem az ágyban, odajött hozzám egy orvos, hogy jó híre van, úgy néz ki, megvan a szív, nagyon örültem. Eltelt három óra, négy óra, jöttek értem, fél óra múlva már aludtam is. És legközelebb már a megőrzőben ébredtem 

– osztotta meg.

Szervezetét igénybe vette a szívátültetés. Száz kilóról lefogyott 88-ra, ennyit tizenéves korában nyomott utoljára. Három hét után saját lábán mehetett haza, azóta egy alaposan fertőtlenített, úgynevezett sterilszobában lakik otthon, és csak a családtagjaival érintkezik. Boltba nem megy, étterembe, kávézóba sem ülhet be, nehogy bármivel megfertőződjön. A műtét után egy évig jobban kell vigyáznia magára.

Azt mondta, az operációtól nem különösebben tartott, de a legrosszabbra is felkészült. 

Úgy voltam, hogy vagy sikerül, vagy nem. Persze ezt így profán elgondolni, de valahogy megbékéltem azzal is, ha nem. Nem azt mondom most, hogy beletörődtem, de valamilyen irányban el kellett hogy mozduljon ez a dolog 

– magyarázta.

A szívátültetés után viszonylag gyorsan érezte, hogy új szív dobog benne. „Másnap elkezdett zsibongani mindenem, tehát kezdett visszatérni a vérnyomás, az érzések, amit nyilván a mesterségesen lebutított vérnyomásnak köszönhetően nem voltak az utóbbi hónapokban. Fantasztikus érzés volt, mintha újjászülettem volna” – fogalmazott a sportoló.

Diszkoszt évekkel ezelőtt vett a kezébe utoljára. De most azt tervezi, hogy ha állapota engedi, akkor újra elkezdi a diszkoszvetést, mert egyszer versenyezni akar majd a Transzplantáltak Világjátékán. Addig pedig a legnagyobb vágya, hogy félelem nélkül ölelhesse át családtagjait, köztük kilencéves kislányát.

#Fókusz#fazekas róbert#szívátültetés#műtét#diszkoszvetés#Sport

Címlapról ajánljuk