Fókusz

Megugrott a kivándorlási kedv, a fiatalok harmada elmenne külföldre

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. április 20. 5:52

Az elmúlt hetekben mérhetően megugrott a külföldre költözéssel kapcsolatos keresések a száma az interneten is. A külföldre vágyók többsége Európában maradna. Népszerű hely Ausztria, ahol több határ menti faluban ugyanannyiba kerül egy családi ház megépítése, mint például Szombathelyen. De Spanyolországban is egyre többen vesznek házat befektetés céljából. A kiköltözési hullám már a Covid-járvány alatt érezhető volt, szakértők szerint az orosz-ukrán háború és az áremelkedések csak gyorsítottak rajta.

Egyre több magyar szeretne külföldre költözni, ez derült ki a legfrissebb statisztikákból, amiről a szakértők szerint legfőképp az orosz-ukrán háború miatt kialakult bizonytalanság és a magas magyarországi infláció tehet. A K&H ifjúsági index idei felmérése szerint a fiatalok harmada dolgozna szívesen külföldön. A reprezentatív kutatás 10 év alatt most először mutatott ilyen magas értéket, ráadásul a többségük úgy gondolja, hogy könnyen találna magának állást. 

Balogh Noémi több mint 10 éve él Spanyolországban, férjével közös cége ingatlanbefektetéssel és a spanyolországi letelepedéssel kapcsolatos teljeskörű ügyintézéssel foglalkozik. Az elmúlt hetekben folyamatosan csörög a telefonjuk, rengeteg magyar érdeklődik az új élet reményében. És nem csak fiatalok. 

Vannak családok, amelyek a végső elkeseredésükben hívnak minket és az utolsó pénzükkel szeretnének új életet kezdeni Spanyolországban 

– mesélte Noémi, aki szerint a vendéglátásban, informatikai területen vagy éppen kamionsofőrként is könnyű elhelyezkedni. Egy felszolgáló fél éves tapasztalattal, angol nyelvtudással, akár 2000-2500 eurót is megkereshet havonta, heti öt nap munkával. Ez körülbelül 800-900 ezer forintot jelent. 

 

Spanyolország évről évre egyre kedveltebb a külföldön szerencsét próbáló magyarok számára. Balogh-Bíró Csilla és családja azért költözött tavaly augusztusban Alicantéba, mert kisebbik gyermekük asztmás és a kezelésével nem haladtak jól Magyarországon, nagyobbik gyermekük iskolájával pedig nem voltak megelégedve. Férje, Attila informatikai területen kapott munkát. 

A férfi azt mondta, elsősorban az oktatás miatt döntöttek a költözés mellett.

Mi általánosságban vágytunk egy új, jobban befogadó környezetre, egy olyan oktatási rendszerre, ahol megfelelő impulzusokat kapnak a gyerekek. Ha ez biztosítva lett volna itthon, akkor lehet, hogy meg sem fordult volna a fejünkben, hogy elköltözzünk.  

Az elmúlt hetekben mérhetően megugrott a külföldre költözéssel kapcsolatos keresések a száma a Google-ban is. A külföldre vágyók többsége Európában maradna. 

Népszerű hely például Ausztria, ahol több határ menti faluban ugyanannyiba kerül egy családi ház megépítése, mint például Szombathelyen. 

Ma már nem csak a fiatalok szeretnének külföldre költözni. Egyre több nyugdíj előtt álló házaspár dönt úgy, hogy mindenüket eladva egy teljesen új környezetben élik le hátralévő életüket. 

#Fókusz#kivándorlás#áremelkedés#orosz-ukrán háború#infláció

Címlapról ajánljuk