Fókusz

Olaszországban a tészta, a spanyoloknál a benzin drágult meg nagyon – utánajártunk mennyivel kerül majd többe a nyaralás

Hubai AntalHubai Antal

2022. április 7. 19:00

Olaszországban az áramért dupla annyit kell fizetni, mint két hónappal ezelőtt. Az üzemanyagárak mellett már az élelmiszerboltokban is jelentős drágulást látni. Spanyolországban egyelőre az autósoknak kell mélyebben a pénztárcájukba nyúlni. A magyarok által is kedvelt nyaralóhelyeken az is változtathat majd az árakon, hogy az orosz turisták várhatóan teljesen elmaradnak idén nyáron.

Bár néhány napja már érezhető a tavasz Magyarországon, valószínűleg mindenki már az igazán meleget és a nyarat várja. Ilyenkor több százezren indulnak meg a görög, horvát, spanyol, olasz, török tengerpartokra vagy éppen Egyiptomba. 

A Fókusz most annak járt utána a helyben élő magyaroknál, hogy idén milyen áremelésekre lehet majd számítani a turistáknak ezekben az üdülőparadicsomokban. 

Achilles Filippo Sparta vagy, ahogy sokan ismerik DJ Karmatronic már évek óta Szicíliában él és többször beszámolt már az olaszok helyzetéről a Fókuszban. Filippo azt mondja, az 

energiaárak két hónap alatt megduplázódtak, 

emiatt például a tészta, ami korábban 1 euró volt kilónként, most 2 és 4 euró között van a boltokban. 

Enzsöl Balázs, a Mestercukrász zsűrijének tagja bejárta munkája miatt az egész világot az elmúlt öt évben, az otthona viszont már évek óta nem Budapesten van, hanem Barcelonában. Spanyolországban főleg az üzemanyag drágult 25-30 százalékkal.

Jelenleg 2 euróért azaz 750 forintért lehet tankolni egy liter benzint. 

A nyaralóhelyek árainak alakulását a háború miatt az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók is befolyásolják. Az oroszok által kedvelt helyeken, Törökországban, Cipruson, Egyiptomban, Thaiföldön, a Maldív-szigeteken közel felére csökkent az orosz turisták száma. Ez pedig valószínűleg inkább turistacsalogató akciókra ösztönzi majd a szállodákat.  

 

 

 

#Fókusz#drágulás#nyaralás#rtl#turizmus#energiaárak

Címlapról ajánljuk