Fókusz

Szabó Gergely hobbifotósként jutott be Kijevbe, óvóhelyen is készített képeket

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. április 1. 19:05

Az ügyvédként praktizáló Szabó Gergely szabadidejében szívesen fényképez, de nem egy egyszerű hobbifotós. Gergőt a veszélyes helyek vonzzák. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után egy héttel már az ukrán fővárosban volt. 

„Heves aknatűz van, Kijevtől 10 kilométerre, menekül a polgári lakosság. Az oroszok lövik a polgári lakosságot, a sajtót, bárkit, aki él és mozog". 

Így számolt be Jászberényi Sándor, a 24.hu haditudósítója, a frontvonalról.

A haditudósító munkatársával, a háborús fotográfus Hölvényi Krisfóffal együtt utazott Ukrajnába. Az átéltekről a Migrációkutató Intézet eseményén meséltek.

Amikor a gyerekeikkel, a kutyáikkal próbálnak menekülni ezek az emberek, középosztálybeli emberek. Akiknek az életük egyik napról a másikra szűnt meg és mindenük, ami van, beteszik két nejlonzacskóba, és azzal menekülnek. És ez valami egészen szörnyű. 

Gergő azt mondja, egyik szeme sír, másik nevet, ő ugyanis nem jutott el a frontvonalig. Ennek legfőbb oka a hirtelen indulás miatti szervezetlenség volt. Még felszerelést sem tudott magának szerezni. Az egész országban hiánycikk volt a rohamsisak és a golyóálló mellény.

Ha most nem is, Gergő korábban már járt az ukrán frontvonalon. 2016-ban két hétig Donyecnél készített fényképeket.

Kijevi látogatásakor járt óvóhelyeken is, amiket szigorúan őriztek. A metróalagútba csak irategyeztetés után lehetett lejutni. Azt mondta, sokan a háziállataikkal menekültek le oda, ölükben a kutyájukkal vagy a macskájukkal gubbasztottak.

 A gyerekeknek is külön részt, szinte egy földalatti óvodát alakítottak ki,ahol rajzfilmet vetítettek nekik.

Szabó Gergely fotóti megnézheti ITT.

#Fókusz#Külföld#ukrajna#kijev#orosz-ukrán háború#jászberényi sándor#szabó gergely#fotós

Címlapról ajánljuk