Fókusz

„Történjen bármi, ne adjátok fel!" – óriási sikert aratott a Navalnijról szóló dokumentumfilm

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. április 1. 19:20

Sokan gondolták azt, hogy ő az egyetlen, aki valóban képes fellépni az orosz elnök, a korrupció és a populizmus ellen. Köztük Vlagyimir Putyin is, aki nyíltan ellenségként tekint Alexej Navalnijra. Az orosz ellenzéki politikus megmérgezése a központi téma a róla készült különleges dokumentumfilmben. És ebben nem csupán politikusként, hanem családapaként is láthatjuk, amiről felesége és lánya is mesél.

A kanadai Daniel Roher Navalnij című dokumentumfilmje hatalmas sikert aratott a 2022-es Sundance filmfesztiválon – két díjjal is elismerték. Részletesen mutatja be az orosz ellenzéki politikus elleni merényletet, majd azt a folyamatot, amikor Navalnij és csapata elszántan próbálják kinyomozni, ki áll a mérgezés mögött.

A filmet nálunk is vetíti már néhány fővárosi és vidéki mozi, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál kapta meg a vetítési jogot.

Navalnij felesége mellett többször feltűnik a filmben lánya, a 21 éves Daria is, aki elmeséli, milyen az élete Oroszország legnagyobb ellenzéki politikusa lányának.

Navalnijt az elmúlt években többször megfenyegették, 2021-ben pedig a világ egyik legveszélyesebb idegmérgével, novicsokkal mérgezték meg. 

A merénylet ellenére ő mégis úgy döntött, hogy 2021. január 17-én visszatér Oroszországba. A repteret már elhagyni sem tudta, azonnal letartóztatták. Két és fél év börtönre ítélték. 2022. március 22-én, állítólagos csalás és a bíróság megsértése miatt újabb kilenc évre bebörtönözték. Megtehette volna, hogy külföldön marad és onnan, biztonságban irányítja az ellenzék munkáját, de az eltökéltsége visszavezette Oroszországba.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő szerint Navalnij azért döntött a hazatérés mellett, mert ha külföldön maradt volna, hamar elfeledkeztek volna róla. 

Ő pedig arra tette fel az életét, hogy egy demokratikusabb Oroszországot hozzon létre. 

Ezzel azt is vállalta, hogy amíg Vlagyimir Putyin irányítja az országot, ő biztosan börtönben marad.

Alexej Navalnij minden fellebbezését elutasította a moszkvai bíróság, jelenleg is börtönben van. Onnan irányítja az ellenzéket, jó barátja és regionális kampányiroda-hálózatuk vezetője, Leonyid Volkov segítségével. Ezt üzente a börtönből:

„Történjen bármi, ne adjátok fel! Ha megölnek, az azt jelenti, hogy elképesztően erősek vagyunk.”

#Fókusz#Külföld#alexej navalnij#dokumentumfilm#mozi#rtl#oroszország#mérgezés#novicsok#sun dance filmfesztivál

Címlapról ajánljuk