Fókusz

Vannak, akik tudatosan nem vállalnak gyereket, mások nem válhatnak apává – hogyan élik meg a gyermektelenséget a férfiak?

Temesvári CsillaTemesvári Csilla

2022. március 28. 21:27

Hogyan érinti a férfiakat a biológiai óra? Hány éves korig lehet egészségügyi szempontból gyermeket vállalni, és miért mondja azt valaki, hogy nem szeretne? Istenes Bencének határozott terve volt, hogy fiatalon legyen apuka, de hogyan élik meg a férfiak, ha nem lehet gyerekük? 

Hubay Miklós 34 éves, humáninformatikus. Tudatosan döntött arról, hogy nem szeretne gyereket, és ezzel párja is így van.

Gáspár Ádám 38 éves, a bankszektorban dolgozik, Miklóssal ellentétben ő már huszonévesen vágyott arra, hogy apa lehessen, csak még nem találta meg azt a nőt, akivel ez az álom valóra válhatott volna.

Mindketten egy különleges interjúkötet résztvevői voltak. Tanács Eszter viselkedéselemző olyan férfiakról írt könyvet, akiknek nincs gyermekük.

Azt kívánta megmutatni, hogyan élik meg a férfiak azt, ha nincs utóduk. 

Milyen érzéseik vannak, milyen vágyaik, hogyan dolgozzák fel a veszteségeiket? – erre volt kíváncsi a szerző.

Eszter 16 gyermektelen és „gyermekmentes” férfival készített interjút. Vannak közülük olyanok, akik tudatosan nem akartak gyermeket vállalni, de vannak olyanok is, akiknek egészségügyi okok miatt nem született gyermekük.

A férfiak gyermektelensége ritkán téma, hiszen ők akár 80 évesen is lehetnek édesapák.  Náluk nem ketyeg a biológiai óra –  gondolják sokan, a viselkedéselemző szerint ez sem feltétlenül így igaz.

Sok férfi,akivel beszélgettem, 40 éves kora körül lezárja ezt a kérdést, és nem is amiatt, hogy biológiailag nem lenne képes gyerekre, hanem amiatt, hogy érzi, hogy öregszik, hogy fáj a dereka, és hogyan kelne fel egy gyerekhez. Addigra már kialakul az életük, és egyre nehezebb rugalmasnak lenni, alkalmazkodni. 

–  véli Tanács Eszter.

 

#Fókusz#apaság#istenes bence#férfiak#gyermektelenség#rtl#gyermekvállalás

Címlapról ajánljuk