Fókusz

Vidéken alig vannak óvóhelyek, Budapesten 16 millióért bárki vehet egyet

Süle LászlóSüle László

2022. március 23. 5:40

Magyarországi légvédelmi pincéket, óvóhelyeket vett végig a Fókusz. A kettes és a hármas metró például óvóhelyként is funkcionálhatna, a Sziklakórház a Gellérthegy belsejében is bármikor átalakítható lenne.

Sok ember vallja a „jobb félni, mint megijedni” elvét, és teljes joggal merül fel, hogy minden államnak kell, hogy legyen vészhelyzeti protokollja bizonyos fenyegetettségek esetére. Nem mindegy azonban, hogy milyen országról van szó, és milyen veszély fenyegeti.

Gyarmati István külpolitikai szakértő a kedd esti Fókuszban elmondta, egész Európában abbahagyták az óvóhelyek építését, még Svájcban is, ahol régebben minden házhoz kötelezően építeni kellett egyet.

Magyarországon csak a fővárosban van földalatti vasút, négy metróvonal segíti a mindennapos közlekedést. Óvóhelyként azonban csak a kettes és a hármas metró funkcionál.

A négyes metróhoz már egyáltalán nem készült óvóhelyrendszer, a másik két metróvonalon pedig évtizedekkel ezelőtt épült – a befogadóképessége  220 ezer fő.

Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, a rendszerváltás előtt az volt az elképzelés, hogy esetleges támadás esetén Budapest lakosságát vidékre költöztetik, és a terv szerint csak azokat telepítették volna le a metróba, akik különböző közüzemeknél dolgoznak, tehát akik a város működését tartják fönt.

Bár a berendezések és a technológia múlt századbeli, ez nem jelenti azt, hogy a metró óvóhelyei ne látnák el az alapvető feladataikat. Külön áramellátása van, a vizet csápos kutak biztosítanák. Ezek a kutak ugyan nem ivóvíz minőségű, de megfelelő tisztítással akár ivásra, fogyasztásra is alkalmas vizet képesek adni.

Nem a metró az egyetlen földalatti óvóhely Budapest területén, egy másik ilyen közismert helyszín a Sziklakórház a Gellérthegy belsejében. Ma már múzeumként üzemel, de viszonylag gyorsan újra szolgálatba lehetne helyezni óvóhelyként is. Ez az óvóhely akár egy nukleáris csapás esetén is biztonságot tudna nyújtani.

Mi lenne a megoldás vidéken?

Vidéken viszont metró híján elég szűkösek a lehetőségek. Óvóhelyek, korábban még atombiztos bunkerek a fővároson kívül is vannak, csak borzalmas állapotban, senki sem gondozza őket.

További lehetőséget jelentenek – akár vidéken is – a modern mélygarázsok. 

A Fókusz stábját a Katasztrófavédelem arra kérte, ne árulják el, pontosan hol is van az a mélygarázs, amit gyorsan akár óvóhellyé lehetne átalakítani, az ilyen helyszínek elhelyezkedése ugyanis titok. Sajnos a legmodernebb fegyverek ellen ezek a magyar óvóhelyek nem sokat érnek, nem is beszélve arról, hogy minden menhely nagy hátránya, hogy nem feltétlenül van belőle kiút. Elég csak a lebombázott mariupoli színházra gondolni, amelynek pincéjében több száz ember esett csapdába. 

Gyarmati István szerint azonban Magyarországnak van valamije, ami Ukrajnának nincs. 

A mi óvóhelyünket úgy hívják, hogy NATO, ez egy nagy-nagy óvóhely. Putyin sok mindenre képes, de Magyarország nem szerepel a célpontjai között, minden valószínűség szerint Szlovákia sem, Románia már inkább. Ez a doomsday szcenárió csak akkor reális, hogy ha Putyin megtámadná a NATO-t, és akkor az egész NATO bemozdul.

–  mondta el a szakértő. 

A doomsday clock, azaz a Végítélet órája most 100 másodpercnyire van a világvégét jelentő éjféltől, ennél közelebb még sosem állt. Jellemző a helyzetre, hogy az egyik ingatlanos keresőn már óvóhelyet is lehet vásárolni Budapesten, alig 16 millió forintért, a Nyugati közelében. 

#Fókusz#óvóhely#metró#alagút#bombázás#mélygarázs#rtl#ma

Címlapról ajánljuk