Fókusz

„Volt, aki belebetegedett, más bele is halt” – egykori dolgozók emlékeznek a tíz éve csődbe ment Malévra

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. február 3. 19:41

Sok egykori dolgozó még mindig nem heverte ki szeretett munkahelye elvesztését. A Fókusznak felidézték, hogyan derült ki számukra munkaadójuk csődje, és miért ragadtak Dublinban.

Napra pontosan 10 évvel ezelőtt ment csődbe a Malév, ami Magyarországon komoly botrányt, külföldön pedig nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. A nemzeti légitársaságnál 66 éves működése alatt összesen legalább 15 ezer ember dolgozott. Sokan közülük a mai napig nem tudták feldolgozni egykori munkahelyük megszűnését. 

Mészáros László Malév-pilóta volt, 17 évig dolgozott a légitársaságnál. 

Ő volt a kapitánya annak a járatnak, amely a csőd bejelentése után külföldön ragadt Dublinban. Öten voltak összesen a gépen, a két pilóta és a három légiutas-kísérő.

László úgy tudja, hogy csak délután 16 óra körül akarták hivatalosan bejelenteni a csődöt, hogy addigra minden Malév-gép Budapesten legyen. Ám kora reggel kiszivárgott, hogy már semmi pénze nincs a cégnek, ezért Dublinban és Tel Avivban sem engedték már felszállni a légitársaság repülőit, attól félve, hogy a Malév nem fogja tudni kifizetni az ottani költségeket.

Óriási csapás

Az egykori dolgozók azt mondják, óriási csapás volt mindenkinek a Malév csődje. Rengeteg ember került hirtelen az utcára, akik semmi segítséget nem kaptak a munkahelykeresésben. Volt, aki pályát változtatott, de rengetegen mentek külföldre, főként Ázsiába. Sok család szét is szakadt utána, mert voltak olyan házastársak, aki közül az egyik egy arab országban kapott munkát, a másik pedig Amerikában. Sokan emiatt a háziállataikat is kénytelenek voltak elaltatni, mert nem volt, aki gondjukat viselje. Sok maléves gyereket a nagyszülők neveltek fel. 

Párkány Krisztina egykori földi utaskísérő azt mondja, számára a Malév  nem egyszerű munkahely volt, hanem egy nagy család, azóta sem találja igazán a helyét.

Úgy emlékszik, a csőd bejelentése után a dolgozók hetekig-hónapig letargiában voltak.

Volt, aki szó szerint ebbe belebetegedett, volt aki ebbe bele is halt. Volt, aki öngyilkos is lett. Sokan ezt nem tudták feldolgozni.

Sokan abban bíztak hónapokig, hogy ez átmeneti állapot. Hogy a csőd megtörténhet, de a nemzeti légitársaságot megmenti az állam, épp úgy, mint Belgiumban a Sabenát vagy Svájcban a Swissairt. Ott a csőd után nemsokkal újraindultak a cégek, egy kicsit más névvel, de Magyarországon nem így történt.

 

#Fókusz#malév#csőd#légitársaság#rtl

Címlapról ajánljuk