Fókusz

Bajba kerülhetnek a sportolók a téli olimpián, ha kritizálják Kínát

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 17:42

Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy rendhagyó lesz az idei pekingi téli olimpia. Tavaly a nagyhatalmak egymás után hirdetettek diplomáciai bojkottot, mert a kínai kormány kényszermunkára fogta be a Hszincsiang régióban élő, körülbelül egymillió muszlin vallású ujgur kisebbség egy részét. Most pedig nagy bajba kerülhetnek a sportolók a téli olimpián, ha Kínát szidják, erre több nyugati ország is felhívta sportlói figyelmét.

Inkább a mobiljukat se vigyék magukkal az olimpiára, javasolja több ország a versenyzőinek. Egyrészt azért, nehogy olyan üzenetet küldjenek a külvilágnak, olyat posztoljanak, amivel bajba sodorhatják magukat, másrészt annak is van veszélye, hogy a kínaiak esetleg kémszoftvert telepítenek az eszközre.

A kínaiak nagyon figyelik az oda utazó külföldieket, akkor is tudnak arról, kivel mit beszél, ha ez benne fel sem merül – mondja Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. Biztosak lehetünk abban, hogy minden olyan helyet lehallgatnak, ahol külföldiek megfordulnak. És az sem kétséges, hogy adott esetben valamilyen megtorlás sem marad el.

Pontosan tudja ezt most már Burján Csaba, aki négy éve tagja volt a történelmi aranyat nyerő férfi gyorskocsolyacsapatnak. A pekingi olimpián azonban nem lehet ott, mert két éve egy hosszas reptéri várakozáson felhúzta magát, és kiírta a Facebookra a tömeget ábrázoló fénykép mellé, hogy fuck China. Ez nem csak kínai edzőjüket sértette vérig, de diplomáciai botrányt is okozott, aminek következtében nem lehet a magyar váltó tagja.

Nem tapasztalt igazából semmi negatívumot a Pekingben tartózkodó Gundel Takács Gábor, a MOB kommunikációs vezetője. Mint a Fókusznak elmondta, a korábbi félelmektől eltérően nincs szmog, ragyog a nap, és senkitől nem vették el a telefonját, laptopját. Igaz, tette hozzá, több olyan honlap is van, amit Pekingben nem lehet elérni. 

Ahogy elmondta, a legszigorúbb óvintézkedések a Covid miatt vannak, azok viszont tényleg nagyon kemények.

#Fókusz#Külföld#Sport#téli olimpia#kína#sportolók#kritika

Címlapról ajánljuk