A babahordozás nem csak nőügyAz apák sokszor kizárva érzik magukat a gyermekáldásból: a várandósság a nők testében zajlik, a szoptatás a nők feladata. Ezt a hiányt is pótolhatják az apukák azzal, hogy hordozzák a babájukat.
Fókusz

A babahordozás nem csak nőügy

Garay AnnamáriaGaray Annamária

2022. január 14. 18:20

Az apák sokszor kizárva érzik magukat a gyermekáldásból: a várandósság a nők testében zajlik, a szoptatás a nők feladata. Ezt a hiányt is pótolhatják az apukák azzal, hogy hordozzák a babájukat.

Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett nagyobb körben népszerűvé válni a babahordozás. Petra és Bernadett 12 éve foglalkoznak hordozási tanácsadással, és azt mondják, ez a módszer egy cseppet sem nőügy, sőt egyre több férfi fedezi fel jótékony hatásait – mondják a szakértők a péntek esti Fókuszban.

Ezzel a módszerrel szabadon maradnak a kezek, így tulajdonképpen bármilyen tevékenységet lehet mellette végezni. A praktikumon túl viszont a testi-lelki kötődést is erősíti a gyermek és a szülő között.

Az apák sokszor kizárva érzik magukat a gyermekáldásból. A várandósság a nők testében zajlik, a szoptatás a nők feladata. Ezt a hiányt is pótolhatják az apukák azzal, hogy hordozzák a babájukat. Így ők is megtapasztalhatják, hogy milyen a gyereket megnyugtatni vagy elaltatni.

Amellett, hogy az anyának is jár egy kis énidő, a szülés utáni 6 hetes gyermekágyi időszakban kifejezetten javasolt, hogy inkább a férfi hordozza a babát, amennyiben az újszülött azt igényli. A későbbiekben pedig az apa erősebb izomzatát is kamatoztathatja, hiszen elől hordozva nagyobb súlyú babákat is elbír, valamint hosszabb ideig képes a gyermek cipelésére.

Ha valaki nem szeretne, vagy nem tud hordozni, akkor is meg tudja adni a babának a kellő testközelséget. És bár a hordozóeszközök használata némi jártasságot igényel, egy kis kézügyességgel magunkra varázsolhatjuk a picit. Ennek előnyeit pedig a baba, az apa és az anya is meghálálja majd.

#Fókusz#Belföld#babahordozás#nőügy#testi-lelki kötődés#szülők#baba#kötődő nevelés#Életmód#gyermekvállalás#hordozás

Címlapról ajánljuk