Fókusz

„Ha itt valaki kiment az utcára, azt lelőtték” – hazatéréséről beszélt az Almatiban élő magyar férfi

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 20:24

Kedden hajnalban landolt Kecskeméten a Kazahsztánból kimenekített magyarokat szállító katonai repülőgép. Ezzel a géppel érkezett haza Sebestyén Péter is, aki családjával vészelte át Almati legsötétebb napjait. Egyetlen esélyük az evakuálás volt. Péterék négyen, feleségével és két gyermekével, illetve két további magyarral vállalkoztak az akcióra. 

„Az oroszok azt mondták nekünk, hogy korán reggel kint kell lennünk a repülőtéren 9-kor – így kezdte beszámolóját Sebestyén Péter, aki feleségével, és két gyerekével kedden érkezett haza a kazahsztáni Almatiból. A Fókusznak nyilatkozott arról, hogyan zajlott az evakuálásuk.

A repülőtérre az út normál esetben 40-45 perc, de hát most több kontroll biztonsági ponton kellett keresztül menni. Korábban a főkonzul úrnak 3 órába tellett, hogy kijusson, úgyhogy azt mondtuk, hogy menjünk minél korábban, de reggel 7 óráig kijárási tilalom van

– mondta Sebestyén Péter, aki szerint a kijárási tilalmat ott nem úgy kell elképzelni, mint amilyen a koronavírusjárvány idején Magyarországon is érvényben volt.

Ha itt valaki kiment az utcára azt lelőtték

– mondta. Az autóutat a reptérig szerencsésen megúszta a férfi és a családja, egyedül az utolsó ellenőrző ponton ütköztek nehézségekbe. Fegyveresek közölték velük, hogy forduljanak vissza, mert itt nem fog indulni semmiféle repülőgép. Végül a főkonzul közbenjárásával engedték át őket. A repülőtéren azonban újra távolodni látszott a hazajutás reménye.  

Egyszer csak jön egy kazah parancsnok, hogy most jött az utasítás, itt senki sehova nem fog elrepülni, nincs erre parancs 

– mesélte Sebestyén Péter, aki ezzel is érzékeltette, hogy percről percre vagy akár óráról órára is sok minden változhat ilyen helyzetben.

Itt semmi sem volt garantált

– mondta a férfi. A reptéren aztán idegőrlő várakozás kezdődött, a reggel 9 órás indulás helyett már dél volt, és még mindig nem szálltak fel. Végül órákkal később jutottak fel egy orosz katonai gépre.

Egyszer csak olyan fél3-3 óra felé lenyílt a gépnek a fara, filmekben lehet látni, hogy ez szépen lenyílik és megállt két busz tele emberekkel

– mesélte Sebestyén Péter, aki hozzátette, hogy azért késtek ennyit, mert meg kellett várniuk mintegy 120-130 oroszt. Emiatt az utazás sem volt annyira kényelmes.

Ezt úgy kell elképzelni, nem rendes ülések vannak, hanem hosszú padok ugye a gép falánál és mivel ez egy nagyon nagy gép, a középső részén is egy ilyen hosszú pad van

– avatta be a Fókusz nézőit a részletekbe.

A gép végül egy Moszkva melletti katonai reptérre vitte őket, ahonnan a magyar nagykövet segítségével jutottak el egy másik reptérre, ahol már a Magyar Honvédség kisgépe várta őket.

A volt Szovjet köztársaság 30 évvel ezelőtti függetlenségének kivívása óta a legsúlyosabb zavargások hetében 164 embert öltek meg, köztük egy 4 éves kislányt is. A kazah hatóságok információi szerint, a rendőrség már 12 ezer embert vett őrizetbe a tüntetések kapcsán, ami január 2-án kezdődött Kazahsztán nyugati részén.

A Sebestyén Péterrel készült interjút teljes terjedelmében megnézheti az alábbi videóban.

A kazahsztáni tüntetésekről szóló cikkeinket és riportjainkat itt találhatja

 

#Fókusz#kazahsztán#almati#tüntetés

Címlapról ajánljuk