Fókusz

Lehet, hogy újabb terrortámadás történt?

Hubai AntalHubai Antal

2016. május 19. 17:50

Egyelőre nem tudni miért zuhant le csütörtök hajnalban a Párizsból Kairóba tartó repülőgép a Földközi-tenger felett, hatvanhat utassal a fedélzetén. Délután fél négy körül jelentették, hogy úszó repülőgép darabokat és holtesteket talált az egyik görög kutatóhajó 80 kilométerre a gép utolsó ismert helyzetétől.

Egyelőre furcsa, megmagyarázhatatlan okokból zuhant le az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata ma hajnalban. Az orosz, a görög és az egyiptomi hatóságok is jelenleg inkább terrortámadásra gyanakodnak, mint műszaki hibára. A járaton 56 utas és 10 fős személyzet utazott. Az Airbus 320-as gép fura manővereket hajtott végre zuhanás előtt. Kora délután a Földközi-tengerben megtalálták az első roncsokat.

A gép 11 ezer méter magasan 990 kilométer per órás sebességgel repült a görög Karpathosz-sziget közelében, már néhány kilométerre az egyiptomi légtérben amikor eltűnt a levegőből. A görög hatóságok szerint a gép először 90 fokkal balra majd 360 fokkal jobbra fordult és 6500 métert zuhant. Végül 3000 méteren elvesztették vele a kapcsolatot. Repülési szakértők szerint vagy a pilóta fülkében történhetett valami vagy egy robbanás idézhette elő a gép furcsa mozgását. Egy görög kereskedelmi hajó kapitánya egy lángcsóvát látott az égen, és megjelent egy videó is az interneten, ahol állítólag a levegőben lángoló gép látható. Ennek hitelességét azonban senki sem erősítette meg.

A francia Airbus cég közleményében azt írja, hogy 2003 óta volt a gép az EgyptAirnél, amely eddig 48 ezer órát töltött a levegőben. A pilóta és a másodpilóta is több ezer órát repült már ilyen gépekkel.   

A teljes adást visszanézheti az RTL Moston!

#Fókusz#katasztrófa#eltűnt#párizs#kairó#utasok#repülőgép

Címlapról ajánljuk