Fókusz

Klímamenekültek: 2050-re 700 millióan is lehetnek

Jász ZoltánJász Zoltán

2016. március 12. 18:15

Drámai. A legtöbb szakember csak így jellemzi a globális felmelegedés hatását. Amely miatt már eddig több százezren hagyták el hazájukat. A klímamenekültek száma 2050-re elérheti a 700 millió főt.



Most a világon 7 és fél milliárd ember él, közülük legalább 1 milliárdot már most is érint a klímaváltozás hatása. Az emelkedő tengerszint miatt Csendes-óceáni szigeteket, a kevesebb csapadék miatt közel-keleti, afrikai és ázsiai országokat, az intenzívebb viharok következtében pedig főleg a tengerparti településeket.



Nem csak a tavalyi volt az addigi legmelegebb év, hanem előtte 2014, 2013 és 2012 is. És ez az év sem kezdődött valami jól. Az Északi-sarkon január első napjaiban melegebb volt mind Magyarországon. Az ilyenkor szokásos -30-40 fok helyett 0 fok feletti hőmérsékletet mértek. Ez ott elképesztő hőhullámnak számít.



Ha azt hiszik, hogy csak a világ másik felén hagyják el hazájukat az emberek a nem megfelelő klíma és az emiatt rosszabbodó életkörülmények miatt, nagyot tévednek. Legénd a Nógrád megyei település arról híres, hogy egyre több holland család költözik ide. Jelenleg 30 ház van itt holland tulajdonban. Közülük jó néhányan részben a globális felmelegedés hatása miatt hagyták el hazájukat.



Bármilyen meglepő, mi magyarok is a megváltozott időjárás miatt kerültünk ide a Kárpát-medencébe. A kiszáradó legelők miatt indultak el Ázsiából az őseink. A mi példánk is mutatja, hogy mekkora hatása lehet a klímaváltozásnak egy egész népre. Becslések szerint naponta 100-150 állatfaj tűnik el a Föld színéről. Ha nem teszünk semmit, akkor a földi fajok egyharmada a kipusztulás szélére kerülhet.

#Fókusz#fókusz plusz#klímaváltozás#felmelegedés#veszély#vándorlás

Címlapról ajánljuk