Fókusz

Az ébredő Erő az eddigi legjobb Star Wars film?

Polgár GézaPolgár Géza

2015. december 15. 16:56

Akik már látták, elárulták, milyen az új Star Wars. Fellélegezhetünk, a Star Wars: Az ébredő Erő hétfő esti, Los Angeles-i premierjének résztvevői szinte egyöntetűen elaléltak a filmtől. Magyar idő szerint szerda estig nem jelenhetnek meg kritikák a filmről, de Twitteren már rengeteg filmes és újságíró kinyilvánította a véleményét a hetedik epizódról.

A hetedik részt, Az ébredő Erőt tegnap este vetítették Los Angelesben. Bár a kritikák embargósak, a résztvevő hírességek és szakértők szinte csak pozitívan nyilatkoztak, igaz, rajongók nem jutottak be a premierre. Többen Star Wars-karakternek öltöztek, a premier legjobb jelmeze Yoda-Joseph-Gordon Lewitté lett. A hollywoodi kritikusok szerint retro hangulatú, régi vágású mozi született, ami semmilyen tekintetben nem okoz csalódást.
 


Egy amerikai újságíró az új színészeket és figurákat is rangsorolta. A gonosz Kylo Rent megformáló Adam Driver végzett az ötödik helyen, őt követték sorrendben a Finn-t alakító John Boyega, BB8, a robot, majd Harrison Ford, végül Rey bőrébe bújt Daisy Ridley következett. Az Ébredő Erő átment a Bechdel-teszten is, amely a nők filmes jelenlétét vizsgálja, például, hogy az elképzelt sztoriban szerepel-e minimum két hölgy, aki a férfiakon kívül másról is beszélget.  



Volt olyan szerkesztő is, aki csak annyit írt, nem is tud megfelelően értékelni, mert végig remegett. Szóval hat a film, ez nem kérdéses. A régi motorosok, Harrison Ford, Carrie Fisher és Mark Hamill azaz Han Solo, Leia hercegnő és Luke Skywalker 1977 után másodszor arattak világsikert. A 73 éves Ford aki 35 éve játszotta először Solo-t, gyakorlatilag végig hülyéskedte a vörös szőnyeges bevonulást, nem maradt el mögötte Fisher sem, akinek a megszólalásait ki kellett sípolni. Mark Hamill pedig ismét berobbant az ismert színészek világába, ahol utoljára 1986-ban járt. Peter Mayhew és Anthony Daniels jelmez nélkül fürdött a reflektor- fényben: ők Csubakka és az arany robot, C-3PO karaktereit formálták.



Egyes kritikusok szerint ugyanis a harmadik, mások szerint a második, egyetlen kritikus szerint pedig egyenesen a legjobb Star Wars film világpremierje volt a tegnapi Ébredő Erő bemutató. A sötét oldal verzusz jedik fantasztikum a jelek szerint tehát új életre kelt.

#Fókusz#star wars#premier#az ébredő erő#izgalom#siker#népszerű#rtl

Címlapról ajánljuk