Fókusz

Mi vethet véget a sosem látott menekülthullámnak?

Jász ZoltánJász Zoltán

2015. október 31. 19:00

Tényleg milliók akarnak még Magyarország felé elindulni? Mi vethet véget a sosem látott menekülthullámnak? Riporterünk a válaszokért az egyik törökországi menekülttáborba utazott a szír határ mellé. Helyszíni tudósításunk az országból, ahová már két és fél millióan menekültek a háború elől, amelyben mindenki harcol mindenkivel.

Ez a 10 éves szír kisfiú egy szomorú gyermekdalt énekel magányosan az egyik törökországi menekülttáborban. Rajta kívül 4 millió 200 ezer honfitársa volt kénytelen elhagyni a hazáját a Szíriában zajló polgárháború miatt. Közülük a legtöbben, több mint 2 millióan ide, Törökországba jöttek.

Mi elindultunk a szír határ közelébe, hogy megtudjuk tényleg milliók akarnak-e még Magyarország felé elindulni, és hogy mi vethet véget ennek a sosem látott menekülthullámnak. Gaziantepben vagyunk, ez egy 1 milliós város 25 km-re a szír határtól. Nem messze odaát van Aleppo, a legsúlyosabb harcok helyszíne. Itt a városban – a hivatalos statisztikák szerint – jelenleg 300 ezer szír menekült él, ez a lakosság csaknem harmada. Ez a hölgy is szír. 2 kisgyermekével kéreget az utcán. Ez itt mindennapos látvány, akárcsak a gyermekmunka. A legtöbb menekült már évek óta itt él, a boltokban és a bazárban is szinte az össze eladó Szíriából érkezett.
 

#Fókusz#törökország#menekülttábor#menekülthullám#menekültek#háború#fókusz plusz#jász zoltán

Címlapról ajánljuk