Fókusz

Dugódíj: nem tudni mennyit és mikortól, de biztosan bevezetik

Czakó JózsefCzakó József

2015. szeptember 30. 17:00

A dugódíjról most csak annyi biztos, hogy bevezetik. Az időpontja, a mértéke és a formája egyelőre ismeretlen. De biztosan bevezetik, hiszen a 4-es metró megépítéséhez nyújtott uniós támogatásához kapcsolódóan ez egy kötelezettség.

Több elképzelés is van. Az egyik szerint Budapest teljes területére lenne érvényes a Budapest matrica. Ez évi 5000 Ft-ba, kerülne, míg a havi matrica 450-500 Ft-ba, de jelenleg ez is csak elképzelés. Ha csak a nem Budapesten élőknek kellene fizetni, ez évente 7-800 millió Forintos bevételt jelentene, ha a fővárosiaknak is kellene matrica, az 2-2,5 milliárd Ft bevétel lenne. Ezt a budapesti tömegközlekedésre fordítanák. A szakértő szerint ez a pénz a BKV büdzséjében meg sem látszana, ugyanakkor egy pár ezer forintos dugódíj nem lenne komoly hatással az autósok szokásaira.

A budapesti városháza munkatársai egy másik lehetőséget is megvizsgáltak, ez egy szűkebb belvárosi zónában róná ki a dugódíjat. Ennek pontos területe és díja még nem kidolgozott.  Sok a bizonytalanság, az autósok még nem érzik, hogy a nyakukon lenne a dugódíj, így csak kevesen vállalják véleményüket.
 

#Fókusz#dugódíj#4-es metró#uniós támogatás#kötelezettség#czakó józsef

Címlapról ajánljuk