Fókusz

Lehetséges, hogy unokáink már nem fognak megtanulni kézzel írni?

Polyák AlexandraPolyák Alexandra

2015. szeptember 11. 17:00

Futótűzként terjedt a hír, hogy Amerika után már Európában is - elsőként Finnországban - befejezik a folyóírás oktatást. Ezért egy kis tesztre hívtuk az Éjjel Nappal Budapest szereplőit. Kíváncsiak voltunk vajon Gábor és Joe el tudják e olvasni egymás körmölését.

A magyar diákok többsége elsőben tanul meg írni, ebben a budapesti iskolában azonban csak a harmadik osztályban. Itt első osztályban a nyomtatott nagy betűket, másodikban a nyomtatott kis betűket tudják csak kerekíteni.

Érvek és ellenérvek. Az tény, hogy egyre több iskolában tartanak gépíró tanfolyamot, ám Magyarországon még nem tervezik bevezetni azt, mint a legtöbb amerikai államban: hogy a gyerekek csak számítógépbe jegyzetelnek.

A grafológus szerint a számítógép miatt látványosan változott a diákok folyóírása az elmúlt években. Látszik, hogy a mai diákok nem kötik össze rendesen a betűket, sokkal kevésbé hasonlít a hagyományos folyóírásra.

Szinte soha nem használják az elsőben megszerzett tudásukat, de olyan ez, mint a biciklizés. Bár alig tudják egymás írását elolvasni, a srácok szerint mégis fontos az, hogy megtanuljuk a hagyományos körmölést. Ez tükrözi a személyiségünket, ráadásul sokkal személyesebb, mint egy elektronikus üzenet.

Bár sokak szerint idejétmúlt, és sokaknál olvashatatlan, amerikai kutatók bebizonyították, hogy azok, akik kézzel jegyzetelnek az órán, sokkal jobban teljesítenek utána a vizsgán, mint azok, akik géppel írnak.

#Fókusz#iskola#tanítás

Címlapról ajánljuk